Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Peter Nyman pratar om livsval, sorger och förhoppningar i programserien "En önskan"

Från 2018
Uppdaterad 24.10.2018 11:44.

I över tjugo år har Peter Nyman, 52, varit ett känt ansikte i offentligheten. Han har ändå sällan gett intervjuer om sitt privatliv. I Ira Hammermanns samtalsserie “En önskan” får vi ta del av några av hans livs viktigaste milstolpar.

”Det här är inte slutet. Det är inte ens början på slutet. Men det är, kanske, slutet på början.”

Jag väljer att plocka fram det kända citatet av Winston Churchill eftersom Peter Nyman i programmet “En önskan” berättar att han är en stor beundrare av mannen som ses som en av det förra århundradets bästa talare.

Winston Churchill.
Bildtext Winston Churchill fotograferad i London år 1954.

Precis som Nyman var Winston Churchill inledningsvis journalist.

- Churchill var en fantastisk ordbrukare, säger Nyman.

Samtidigt kan citatet ovan på sätt och vis beskriva innehållet i "En önskan" - programmet tar fasta på de inledande milstolparna i Peter Nymans 30-åriga mediekarriär - hur allting började och vad som hände sen.

Peter Nyman i programmet En önskan.
Bildtext Peter Nyman i samspråk med Ira Hammermann.

Mediaspelet

Nyman började bli ett känt ansikte för den aktualitetsintresserade publiken i mitten av 1990-talet.

Efter att ha jobbat på Svenska Yle med debattprogram på radion blev han år 1994 handplockad som tv-programledare för det finskspråkiga “Mediapeli” (Mediaspelet), uppkallat efter Paavo Väyrynens beryktade uttalande om mediebranschens enligt honom obalanserade behandling i samband med presidentvalskampanjen 1994.

Presidentvalet 1994.
Bildtext Valvaka i Stora smedjan på Yle i januari i samband med första omgången i presidentvalet 1994.
Bild: Pekka Sipilä/ Yle

Det fanns en viss man som kom att bli avgörande för att Peter Nyman började med programmet i fråga.

- Pekka Haavisto tipsade den dåvarande producenten Roope Lehtinen på bolaget Broadcasters om att det på Yle fanns en kille som kunde passa för konceptet de hade på gång.

- Jag hörde själv om det här först många år senare, ler Peter.

pekka Haavisto intervjuas 1995.
Bildtext Pekka Haavisto, här år 1995, gav många intervjuer på 1990-talet och såg i Peter Nyman en bra programledare.

Och på den vägen blev han. Mediaspelet blev en mindre succé och Nyman en långvarig medarbetare på produktionsbolaget i fråga.

När producenterna några år senare råkade få upp ögonen för det brittiska format som senare utvecklades till “Uutisvuoto” (Nyhetsläckan) var Peter Nyman ett naturligt alternativ som programledare.

Uutisvuoto år 2002.
Bildtext Uutisvuoto (Nyhetsläckan) år 2002.

Fast det fanns de som var skeptiska till att Nyman som en saklig aktualitetsjournalist (och som han själv beskriver sig,“en vetenskaps- och faktanörd”) skulle gå in i rollen som underhållare.

- De sa att hur ska han klara det, han som inte ens är rolig?

Cirka tjugo år senare då Nyman tog steget vidare till mtv3:s huvudnyhetssändning fick han av omgivningen den omvända reaktionen.

- Hur ska han som jobbat med underhållning kunna vara nyhetsuppläsare? ler han.

Peter Nyman och Baba Lybeck i Uutisvuoto år 2010.
Bildtext Uutisvuoto 2010 och det är dags för ett nytt kapitel.
Bild: Yle

Sorg och framgång på samma gång

Peter Nyman har oftast valt att tala fåordigt om sitt privatliv. I intervjun med Ira Hammermann väljer han ändå att i någon mån berätta om den svåra tid han genomgick privat alltmedan Nyhetsläckan slog igenom och steg som en populär stjärna på den finländska underhållningshimlen.

Under ett och samma år dog hans dåvarande fru, hans pappa och hans mormor.

- Jag valde att försöka koncentrera mig på det positiva. Livet fortsätter med de kort man har på handen och man kan välja att istället för att tänka på allt man förlorat försöka tänka på alla goda minnen och på allt det positiva man fått.

Peter Nyman i En önskan

Den positiva grundton som tycks genomsyra Peter Nymans personlighet går igen också då han tolkar världen och dess förändringar.

I den diskussionsdel i programmet där Hammermann och Nyman funderar kring EU och de skakningar i dess grundvalar som den förestående brexit-processen kan sägas ha gett upphov till och på frågan vad EU:s mentala grundare Winston Churchill skulle ha sagt om han fått ta del av dagens situation (som 144-åring för övrigt då, Churchill skulle ha fyllt år den 30 november) så har Peter Nyman samma lugna tillförsikt i fråga om den legendariska politikerns eventuella dom:

- Jag hoppas att han skulle ha sagt: "Det här kommer ändå att bli bra".

Winston Churchill.
Bildtext Statsministern Winston Churchill (1874-1965) höll under sitt liv många kärnfulla tal, vars eko vi på sätt och vis ännu kan höra i nutida europeisk politik.

Ta del av hela intervjun med Peter Nyman i "En önskan" på tisdag 23 oktober i Yle Fem kl. 18.30 och tillgänglig på Yle Arenan redan fr.o.m. morgonen.