Hoppa till huvudinnehåll

Natur

Nu finns det runt 400 saimenvikare – otrolig tillväxt på bara fyra år

Från 2018
Saimenvikare maj 2018.
Bildtext Saimenvikare fotograferad i maj 2018. 109 saimenvikarhonor blev mammor i vintras, nytt rekord.
Bild: Lehtikuva

Jord- och skogsbruksministeriet kommer med goda nyheter för saimenvikarens vänner. Antalet vikare har stigit med en tredjedel det här decenniet, tack vare frivilliga hjälpare.

Det finns åtminstone 380 saimenvikare för tillfället, och kanske till och med över 400, meddelar ministeriet. År 2014 fanns det endast drygt 300, vilket innebär en ökning på närmare en tredjedel på bara fyra år.

Den anmärkningsvärda ökningen tillskrivs de lokala krafter som ställt upp på att hjälpa till med stammens vårdnad, och det omfattande skyddsarbetet som inleddes redan 1955.

Då fanns det bara 180 vikare, och arten fridlystes i all hast. Sedan dess har stammen ökat stadigt men inte i samma takt som de senaste åren.

Tillökningen förväntas bli snabbare. I år födde 109 honor ungar, vilket är det största antalet på länge. För elva år sedan var motsvarande siffra 77.

Saimaannorppa lepää auringossa kiven päällä
Bildtext Om klimatförändringen förorsakar en temperaturökning som leder till att det inte faller snö och/eller bildas is varje vinter, kan Saimenvikaren inte föröka sig.
Bild: Ismo Pekkarinen / AOP

WWF: Klimatförändringen ställer hårdare krav

Världsnaturfonden WWF gläds åt beskedet, men varnar för att klimatförändringen kommer gå hårt åt en så otroligt sårbar art som saimenvikaren.

- Vikaren är fullständigt beroende av snö och is för att bygga bo. De hjälphögar som byggts av frivilliga de senaste åren kommer inte heller att kunna byggas, om det inte finns något att bygga dem av, säger WWF Finlands generalsekreterare Liisa Rohweder enligt Yle Uutiset.

Samtidigt har WWF dragit igång en kampanj för östersjövikaren. I kampanjen, där man söker "faddrar" till vikarna, konstateras att stammen är livskraftig men behöver ständigt stöd.

Östersjövikaren har liksom sin sötvattenskusin saimenvikaren minskat drastiskt i antal sedan människans avtryck blev stort. För hundra år sedan fanns det fler än 100 000 individer, medan det i dag finns ungefär 20 000, enligt WWF.

Diskussion om artikeln