Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike har skärpt straffen för sexuella trakasserier och sexistiska kommentarer

Från 2018
En handväska och ett papper med texten #MeToo i EU-parlamentet i Strasbourg under en debatt om åtgärder mot sexuella trakasserier.
Bildtext En handväska och ett papper med texten #MeToo i EU-parlamentet i Strasbourg under en debatt om åtgärder mot sexuella trakasserier.
Bild: EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Mindre än ett år efter att kampanjen #metoo inleddes har lagstiftningen skärpts kraftigt i Frankrike. Böter mot sexism i det offentliga rummet är nu lagstadgat.

Sexuella trakasserier och sexistiska kommentarer mot kvinnor på internet eller i det offentliga rummet kan nu ge böter och fängelsestraff i Frankrike.

De nya åtgärderna tjänar till att förbjuda hot, kränkningar och förföljelse av kvinnor i allmänhet. I praktiken ska polisen kunna skriva ut böter genast på brottsplatsen.

Men inte alla tror att den nya lagstiftningen kommer att hjälpa att bekämpa sexismen.

- Hur ska man bara ett år efter Metoo kunna förändra två tusen år av manlig dominans? Böter kommer inte att räcka för att stoppa sexismen, säger skådespelaren Fred Lecat som jag träffar på en boulevard i norra Paris.

- Jag tycker att arbetet mot sexism borde börja i hemmet med föräldrarnas uppfostran av barnen samt i skolan, poängterar han.

Sexism och rasism brottsligt

Men Anne-Cécile Mailfert som leder feministorganisationen La Fondation des Femmes tycker att den nya lagstiftningen inger hopp.

Anne-Cécile Mailfert som leder feministorganisationen La Fondation des Femmes anser att den nya lagstiftningen är en seger för alla kvinnor.
Bildtext Anne-Cécile Mailfert
Bild: Yle / Johan Tollgerdt

- Tack vare den nya lagstiftningen är sexuella trakasserier numera - liksom antisemitism och rasism - klassade som brottsliga företeelser i Frankrike. Det kan ge alla kvinnor modet att anmäla den som går över gränsen, betonar Anne-Cécile Mailfert.

Hon är en känd feminist i Frankrike och började arbeta för kvinnors rättigheter för sex år sedan. Just nu är hon ledare i organisationen La fondation des femmes.

- Den nya lagstiftningen är en seger för alla kvinnor, tycker hon.

Vi träffas hemma hos henne, maken och lilla dottern.

Hängdes ut

Det var bland annat efter en uppmärksammad rättegång med Anne-Cécile tidigare i år som lagstiftningen skärptes.

Förra hälsoministern Marisol Tourraine drog 2015 i gång en omfattande hälsoreform. Men den möttes av starka protester från läkare. Då Anne-Cécille tog ställning för ministern blev hon förföljd och hotad.

- Jag var så klart livrädd, säger hon och berättar att hon kallades för "smutsig hora" och "ditt feta luder" på sociala medier.

För att protestera mot hälsoministerns projekt hade läkare målat en satirisk bild på väggen i väntsalen på ett sjukhus, föreställande en gruppvåldtäkt av henne och förra ministern.

Läkare dömdes till böter

Efter ett tag kunde polisen identifiera två av läkarna som ansvariga för hatkampanjen. Nyligen dömdes de till 1 000 euro var i böter.

- Domen har nu blivit rättspraxis i Frankrike, säger Anne-Cécile.

Efter att den nya lagstiftningen trädde i kraft nu i höst kom det första straffet snabbt.

En man dömdes till böter på 300 euro och han fick dessutom tre månaders fängelse.

Mannen hade i en buss slagit en kvinna på stjärten, kallat henne för hora och kommenterat hennes bröst. När busschauffören fick höra detta stängde han dörrarna och tillkallade polis.

"Hurra för bussförarens snabba och rådiga ingripande och att det blev ett straff", twittrade Marlene Schiappa, ansvarig för jämställdhet i den franska regeringen.

Många kvinnor utsatta

I en färsk rapport uppgav 53 procent av de tillfrågade kvinnorna att de har upplevt sexuella trakasserier eller övergrepp, skriver nyhetsbyrån Reuters.

I dagarna har det gått ungefär ett år efter starten av metoo.

- När den politiska viljan finns går det fort i Frankrike, säger sociologen och författaren Béatrice Barbusse, som länge var ordförande för ett manligt elithandbollslag.

Béatrice Barbusse är sociolog och ledare för ett manligt elithandbollslag.
Bildtext Béatrice Barbusse är sociolog och ledare för ett manligt elithandbollslag.
Bild: Yle / Johan Tollbergt

- Det är Marlène Schiappa som har övertygat president Macron om att skärpningen var av hög prioritet.

Vi träffas på Handbollens hus i Créteil öster om Paris.

Mer kvinnor i sporten

Även om sociologen tycker att den nya lagstiftningen är bra, anser hon att kvinnor i allmänhet måste ta mer plats i samhället.

- Ett projekt som startat innan metoo är att det ska finnas fler kvinnor i idrottens värld.

Sedan fem år är alla Frankrikes idrottsförbund tvungna att öka jämställdheten inom klubbarna. Det ska finnas fler kvinnliga idrottsledare, tränare, domare och spelare.

- Fler aktiva kvinnor i samhället kan hjälpa att minska sexismen i allmänhet, anser sociologen Béatrice Barbusse.

De anställda på Paris metro- och bussbolag Ratp är i dag utbildade i hantering av sexism. Bolaget har även specialstyrkor som jagar passagerare som tafsar på både kvinnor och män.

Många män korrekta

25-åringarna Samir och Sofiane från den folkliga förorten Aubervilliers tycker att den nya lagstiftningen är bra.

Samir kör taxi.
Bildtext Samir kör taxi.
Bild: Yle / Johan Tollgerdt

- Flera av våra kompisar lägger handen på tjejers stjärtar. De tror att det är en lek som tjejerna uppskattar, säger de.

Killarna tycker att kompisarna beter sig som djur.

- Böter kan nog avskräcka dem och skärpa sig.

Innan vi skiljs åt, säger Samir och Sofiane:

- Men inte alla män har en dålig kvinnosyn!

Av Johan Tollgerdt

Diskussion om artikeln