Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryska ortodoxa kyrkan bryter med Konstantinopel - en följd av konflikten mellan Ukraina och Ryssland

Från 2018
Sofiakatedralen i Kiev.
Bildtext Sofiakatedralen i Kiev.

Den ryska ortodoxa kyrkan har beslutat att klippa av alla band till det ekumeniska patriarkatet i Konstantinopel.

Den ryska ortodoxa kyrkans styrande organ sammanträdde i dag i Vitryssland, och efter mötte kom beskedet att det inte finns någon annan utväg än att bryta relationen till patriarkatet i Istanbul.

Den ryska åtgärden är en protest mot att Konstantinopel har godkänt Ukrainas begäran om att få bli en självständig kyrka - en autokefali -och lämna patriarkatet i Moskva.

Ukraina vill ha en självständig ortodox kyrka under Konstantinopels patriarkat. Konstantinopel gick med på Ukrainas begäran trots kraftiga protester från Moskvapatriarkatet.

Enligt Ukraina innebär det här ett avgörande steg bort från Ryssland och dess inblandning i ukrainska angelägenheter.

Det var president Petro Porosjenko som formellt bad Konstantinopel ge den ortodoxa kyrkan i Ukraina autokefali (självständighet).

Den ryska ortodoxa kyrkan har betecknat Ukrainas beslut som den största splittringen inom kristendomen på tusen år.

"Ryssland har sig självt att skylla"

Journalisten Konstantin von Eggert, specialist på religionsfrågor, anser att den ryska ortodoxa kyrkan har sig själv att skylla för förlusten.

von Eggert hänvisar till kriget i östra Ukraina, och säger att den ryska kyrkans ledning har solidariserat sig med Kremls neoimperialistiska och neosovjetiska politik.

Enligt von Eggert har många troende i Ukraina blivit sårade av att patriarken Kirill i Moskva helt har ignorerat kriget.

Den ortodoxa kyrkan i Ukraina har varit splittrad

Omkring sjuttio procent av invånarna i Ukraina tillhör den ortodoxa tron, men landets ortodoxa kyrka är splittrad. Autokefalin väntas kunna ena de kyrkor som nu är separata.

Det är ingen skillnad i trosfrågor mellan de olika ortodoxa kyrkorna eller de olika patriarkaten.

Diskussion om artikeln