Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Pukki skadade sig men segertåget fortsätter – Soiri och Kamara hjältar då Finland slog Grekland

Från 2018
Uppdaterad 16.10.2018 00:21.
Pyry Soiri.
Bildtext Pyry Soiri gjorde Finlands första mål mot Grekland.
Bild: Lehtikuva

Finlands fläckfria saldo i Nations League fick fortsättning då Markku Kanervas lag besegrade Grekland i Tammerfors. Efter att Teemu Pukki skadade sig i början av matchen klev andra spelare fram och avgjorde.

Finland är fortfarande obesegrat i Nations League efter en 2–0-seger över Grekland i Tammerfors.

I de tre tidigare matcherna hade Teemu Pukki ansvarat för målskyttet men den här gången var det Pyry Soiri och Glen Kamara som stod för fullträffarna.

Efter segrar över Ungern och Estland skulle Grekland bjuda på ett tuffare test. Finland var ändå det klart bättre laget och bjöd hemmapubliken på ett ordentligt party även om Pukki tvingades lämna matchen på hälft.

Farligt Finland genast från start

Efter bara fyra minuter hotade Finland det grekiska målet för första gången. Pyry Soiri och Jasse Tuominen spelade bollen till Teemu Pukki som ändå miste balansen och tappade bollen.

Spelredskapet studsade till Robin Lod som med en finurlig klackpassning hittade Soiri som försökte få bollen till Tuominen framför målet. Inlägget kom ändå inte ända fram.

Då elva minuter spelats blev det klart att Pukkis tre matcher långa målsvit inte skulle fortsätta. Pukki som hade hållit sig om baklåret efter det farliga anfallet i början av matchen var skadad och kunde inte fortsätta matchen.

Målsprutan lämnade plan med tårar i ögonen och ersattes av Simon Skrabb.

Teemu Pukki.
Bild: Lehtikuva

I den 25:e minuten skapade Finland igen lite kalabalik på Greklands planhalva. Mittbacken Paulus Arajuuri fick bollen mot mål men det mjuka skottet orsakade inga problem för den grekiska keepern Vassilis Barkas.

Grekland hade ett par halvfarliga chanser under den första halvleken men annars var det Finland som hade kontroll hela tiden.

Blixtmål av Soiri

Finland hade inte tappat stinget under pausvilan och genast i början av andra halvleken smällde det. Inhopparen Skrabb satt ett inlägg som aningen tursamt studsade till Soiri som pangade bollen in i mål.

Pyry Soiri.
Bild: Lehtikuva

Efter öppningsmålet fortsatte Finland trycka på och hade flera goda chanser.

Ett par minuter efter Soris fullträff bestämde sig Tuominen för att avfyra ett överraskande men mycket farligt skott. Bollen hann ändå inte sjunka tillräckligt utan flög över ribban.

Soiri och Tuominen fortsatte piggt och båda kom hyfsat nära att ge Finland en tvåmålsledning men lyckades inte i sina avslut.

Joona Toivio som träffade stolpen mot Estland var farlig också mot Grekland då han igen levererade en vass frispark. Den här gången riktades bollen mot mål men överraskade inte Barkas.

Nästa chanser kom i den 80:e minuten. Först prickade Lod stolpen varefter Soiri fick en gyllene chans att slå in returen men missade målet.

I den 87:e minuten fick Grekland sin bästa chans. Efthymis Koulouris avfyrade ett stenhårt skott som ändå gick knappt förbi Lukas Hradeckys blåvita bur.

Istället var det Finland som fick jubla igen. Lod grundlurade det grekiska försvaret och passade till Glen Kamara som smällde in sitt första landslagsmål.

Finland firar.
Bild: Lehtikuva

Finland vann med 2–0 och toppar gruppen med tolv poäng efter fyra matcher och har ett stadigt grepp om gruppseger. Marginalen till tvåan Grekland är nu sex poäng.

Finland har dessutom hållit det egna målet orört i alla fyra Nations League-matcher.

De övriga grupprivalerna Estland och Ungern delade på poängen efter 3–3 i Tallinn.

Finland – Grekland 2–0 (0–0)

46 min 1–0 Pyry Soiri
88 min 2–0 Glen Kamara

Finlands startelva:
1 Lukas Hradecky
18 Jere Uronen
2 Paulus Arajuuri
4 Joona Toivio
22 Jukka Raitala
13 Pyry Soiri –> 85’ Juha Pirinen
14 Tim Sparv
6 Glen Kamara
7 Robin Lod
10 Teemu Pukki –> 12’ Simon Skrabb
20 Jasse Tuominen –> 90’ Rasmus Karjalainen

Glen Kamara

En ny stjärna föddes – "Tack till staten som gav finländskt pass till Glen Kamara"

Den 22-årige mittfältaren var bäst på plan mot Grekland.

Diskussion om artikeln