Gör din egen pasta, det är både godare och roligare än köpis
Att göra pasta är lite som att baka pepparkakor. Det tar lite tid men det är roligare om man gör det många tillsammans.
När man väl sätter igång är det lika bra att att göra en stor sats. Färskpasta går nämligen bra att torka eller frysa.
Pastadeg
Ingredienser, 8-10 pers:
- 550 g durumvetemjöl
- 550 g vetemjöl
- 8 st ägg
- 12 st äggulor
- 4 msk olivolja
- 2 tsk salt
Recept på glutenfri deg finns längre ner i artikeln.
Gör så här:
- Häll mjölet i en bunke.
- Knäck i äggen och tillsätt äggulorna, saltet och oljan.
- Rör om tills degen börjar ta ihop. Fortsätt knåda på bordet i minst tio minuter tills du har en fast och blank deg. Var inte orolig fast degen verkar torr och grynig till en början, ju mera man knådar desto smidigare blir degen.
- Tillsätt olja om degen blir för hård.
- Plasta in degen och låt den vila i minst 30 minuter i kylskåpet.
- En pastamaskin gör arbetet lättare men det går också bra att kavla ut degen med kavel. Använder du pastamaskin behöver du kavla degen genom maskinen på varje steg till önskad tjocklek, det går inte att hoppa över ett steg. Degen skall vara så tunn att man nästan kan se genom den (tänk pepparkakstunn).
- Kör ut plattor eller olika former i pastamaskin eller skär till exempel tagliatelle med en kniv.
Det finns ca 600 olika pastamodeller
Några som är lätta att göra för hand är fjärilspasta eller farfalle.
En rolig variant du kan göra av rester av degen är trofie. Den är trevlig att använda i soppor och grytor.
Fileja kommer från Kalabrien i Italien. Det är små remsor, 1-2 cm breda och 4-6 cm långa, som vridits några varv.
Tillsammans med en mustig tomatsås så är fileja så nära pastahimlen man kan komma.
Tips!
- Om du inte hinner baka ut allt på en gång kan du frysa in plattor i en lufttät burk med smörpapper mellan plattorna. De håller nästan hur länge som helst. Då har du färdiga lasagneplattor bara att ta fram eller så kan du fortsätta pastabaket en annan gång. Ett annat alternativ är att låta pastan lufttorka i en eller ett par dagar och sedan förvara i en lufttät burk.
Satsa på enkla rätter med hemgjord pasta
När man gör egen pasta tycker jag att man skall fokusera på just pastan och inte på såsen. Såsen är bättre ju enklare den är.
Testa till exempel spaghetti al aglio, en supersnabb vardagspasta från Neapel. Den kan rädda vilken stressig kväll som helst.
Spaghetti al aglio är pasta med olivolja, lite chili, vitlök och en god lagrad pecorino eller parmesan i en stekpanna.
Smörstekt salvia, brynt smör, svartpeppar och parmesan är en annan enkel pastasås.
Glutenfri pastadeg
Ingredienser:
- 7 dl glutenfritt mjöl
- 2 msk po-fibrer
- 2 krm salt
- 2 st ägg
- 1 skvätt olivolja
- 3-4 msk vatten
Gör så här:
- Blanda mjöl, salt och po-fibrer.
- Knäck i äggen och blanda med händerna, häll i oljan och vattnet lite i taget.
- Arbeta degen ca 5 minuter tills den tar ihop.
- Låt degen vila i kylen en timme före utbakning.