Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Frida Pelin skidade över Grönland: "Skulle någon i förväg sagt att det är så här vi ska göra, skulle jag sagt nej"

Från 2018
Uppdaterad 17.10.2018 10:28.
En kvinna iklädd en tjock vinterjacka med pälskantad huva, en balaklava som täcker allt utom ögonen och stora glasögon som hon för tillfället dragit upp på huvudet. Hon befinner sig på Grönland. Huvan är täckt av snö.
Bildtext Frida Pelin är mycket nöjd över att hon klarade av det oväntade och hårda tempot mot slutet av resan.
Bild: Frida Pelin

Frida Pelin skidade från Grönlands västkust till dess östkust. En liten sträcka på 570 kilometer. De sista dagarna skidade hon och teamet 14 timmar om dagen.

I våras träffade vi Frida Pelin några veckor innan det stora äventyret skulle köra igång.

Det var meningen att hon och ett team på fem andra kvinnor under en månad skulle skida från Grönlands västkust till östkust.

Två personer står i ett snölandskap. De befinner sig på Grönland. De skidar och har pulkor efter sig. Till höger om dem syns ett stort snöberg.
Bildtext Det är absolut inte platt på Grönland.
Bild: Frida Pelin

De klarade av att göra det på en månad, men det blev fysiskt mycket tyngre än de hade räknat med. Orsaken till det är att en av gruppmedlemmarna blev sjuk.

- Vi hade räknat med att vi skulle skida ungefär 20 kilometer per dag. Vi hade också räknat in några stormdagar där vi bara kunde ligga inne i tältet och vänta ut ovädret, men tyvärr blev en av oss magsjuk redan i början, säger Frida.

Satt och väntade i fint väder

De bestämde sig för att göra en snabb evakuering av den sjuka gruppmedlemmen.

Ett tält och en helikopter på Grönland. Det enda som syns är snö.
Bildtext Den som hamnar i trubbel kan bli hämtad med helikopter.
Bild: Frida Pelin

Det gick ändå inte så snabbt som de hade hoppats eftersom de var tvungna att vänta på helikoptern i flera dagar.

- Det gjorde att vi satt i fint väder och bara väntade.

Kändes det jobbigt?

- Jo, mycket, speciellt när vi visste att vi bra kunde ha skidat och hållit på hur länge som helst där var vi var just då, men vi hade fått order om att inte flytta på oss.

Skidade 40 kilometer om dagen

Eftersom vädret var så fint hoppades de att de helt skulle slippa stormar, men så blev det inte. I stället var vädret ovanligt blåsigt och kallt för årstiden.

- Mot slutet skidade vi 40 kilometer per dag och kunde hålla på i 14 timmar varje dag, så det var ganska häftigt. Som tur var så var alla motiverade och därför klarade vi det.

Fyra personer skidar på Grönland. De släpar pulkor efter sig. De skidar upp för en brant och det ser tungt ut. I bakgrunden syns stora drivor av snö.
Bildtext Dagsetappen höjdes från 20 till 40 kilometer om dagen när tiden blev knapp.
Bild: Frida Pelin

Det var kring minus 30 grader kallt de kallaste nätterna. Vissa dagar var också riktigt kalla, men då höll sig vinden som tur var borta.

All den goda maten hann ta slut

Att hålla tidtabellen under en resa som den här är viktigt, speciellt med tanke på maten.

- Man har med sig en del extra, men det blev nog inte så mycket över. Jag skulle kanske ännu kunnat äta någon potatismosportion när vi kom fram, men allt det goda var slut.

På bilden har ovan ser du en del av Fridas packning. Chips, choklad och kex kanske mer ger en bild av fredagsmys än polarexpedition, men godsakerna behövs eftersom de fungerar som stämningshöjare på resan.

- Man ska ta med mat som man tycker om, och oftast innehåller den maten mycket kalorier, och det är precis vad man behöver på en sådan här resa.

Frida berättar att sådant som är ohälsosamt som man annars inte ska äta så mycket av, som choklad, chips och smör, är perfekt mat för sådana här resor.

- Så att äta lite choklad och chips till morgonmål är inte alls fel om man känner för det.

Tre personer i Fridas tält

När gruppen startade hade de mig sig slädar som vägde ungefär 75 kilo styck. När en av dem avbröt blev det lite pusslande med packningen igen.

De skickade iväg ett tält med helikoptern, så där försvann i alla fall åtta kilo.

- Vi var först två i mitt tält men sedan blev vi tre. Vi var också tvungna att fundera på vem som skulle ha vad av vår gemensamma utrustning. Det blev en del matematiska uträkningar eftersom det ska vara fördelat så rättvist som möjligt.

Dagsrutinen: Skida och äta

Det ursprungliga målet var att skida ungefär nio timmar per dag. När de inte skidade så pausade de för att äta och dricka.

Kvällsrutinerna gick ut på att bygga upp lägret, laga mat och smälta snö för att få vatten.

Fyra personer iklädda tjocka vinterkläder. De skidar och släpar pulkor efter sig. Det enda som syns runt omkring är snö. Allt är vitt. Det är storm.
Bildtext När det stormade ordentligt gick det inte att prata med varandra.
Bild: Frida Pelin

Det fanns alltså inte så mycket tid att bara sitta och fundera?

- När du skidar har du bra med tid att fundera för dig själv. Många dagar var det också så blåsigt att det var helt omöjligt att prata med någon under pauserna. Då satt man nog bara i sin egen lilla bubbla med sina egna tankar, säger Frida.

"Då funderade jag nog vad jag håller på med"

Frida kände sig oftast motiverad att fortsätta, men ibland kunde tvivlen dyka upp.

- En natt var vi tvungna att stiga upp och gräva fram ett tält som höll på att bli insnöat eftersom det var storm. När jag stod där och grävde i den hårda snön funderade jag nog vad jag egentligen håller på med. Men … nog var det ju ganska tufft att hålla på med det också.

Två personer iklädda röda tjocka jackor och byxor. De befinner sig i ett snölandskap och det är storm. De gräver fram en pulka.
Bildtext Att gräva fram en pulka mitt under pågående storm är inte lätt. Snön blir hård som cement.
Bild: Frida Pelin

Trots att Frida bara umgicks med de fyra andra i gruppen under en hel månad blev hon aldrig trött på dem. Sammanhållningen var god.

- Efter ett tag uppstår många inside jokes, och jag trivdes med gänget. Det kan vara svårt att förklara och berätta om vissa grejer som hänt för folk som inte var med. Vi blev ett väl ihopsvetsat gäng.

Eldsvåda och köldskador

Gänget klarade sig också undan större olyckor.

- Vi hade en liten eldsvåda inne i ett tält men det fixade sig snabbt. Jag lyckades också få ett lite större hål i knät när jag lade ner benet för hårt mot en skida jag begravt i snön.

De fick också mindre köldskador.

- Jag tror det var först halvvägs som jag fick de första skadorna. De kom i ansiktet och blev kvar hela resan. Men genom att tejpa andra skador så klarade jag mig bra genom hela resan, säger Frida.

Inga isbjörnar, men flera fåglar

De hade utrustat sig med gevär för att kunna skrämma bort eventuella isbjörnar, men några sådana syntes inte till.

- Vi såg inte en enda björn, och kanske hellre så än att en björn skulle kommit för nära. Men visst var det ett spänningsmoment, speciellt på kusten för där finns de i mängder.

En person iklädd vinterkläder med pälskantad huva. Har ett gevär på ryggen. Står på ett berg och tittar ut över ett snölandskap. Befinner sig på Grönland.
Bildtext På isbjörnsvakt.
Bild: Frida Pelin

De djur som de såg under sin färd var fåglar. De kunde till och med befinna sig mitt på glaciären.

- Vi såg både större och mindre fåglar men oftast var de så långt borta att det var svårt att identifiera arten. Jag har hört att småfåglar som finns där kan ha hamnat i någon vind som fört dem dit mot deras vilja. Det är ganska tragiskt.

Konstigt att vara inomhus igen

Efter ungefär en månad på skidor återvände gruppen till civilisationen igen.

- Det kändes ganska underligt, speciellt när vi bara sett vitt runt omkring oss i 30 dagar. Bara att se ett hus, eller att komma inomhus för första gången, kändes ganska konstigt. När jag fick duscha var jag nog helt i en annan värld.

Hur länge stod du i duschen?

- Det krävdes några omgångar innan jag kände mig tillräckligt ren. Efter den tredje duschen kände jag mig någorlunda normal.

Två personer står på skidor. Blickar ut över en liten by i Grönland. Husen är blåa och röda.
Bildtext Att se civilisation igen efter en månad var lite märkligt.
Bild: Frida Pelin

Intressant att se hur mycket man klarar av

Det tog ett tag innan Frida kunde ta in allt hon varit med om.

- Nu börjar jag förstå vad jag gjort, men några veckor efter resan så gjorde jag nog inte det. Det känns bra att jag kunde genomföra det jag så länge planerat inför och satsat på.

Blev det så som du hade tänkt dig?

- Ganska långt nog. Det blev fysiskt tyngre än jag räknat med och det beror på de långa dagsetapperna vi tog mot slutet. Men det intressanta var att märka hur mycket man egentligen klarar av när det verkligen gäller.

Fem kvinnor iklädda tjocka vinterkläder. Sitter och hurrar och vifta med Finlands flagga. De befinner sig på Grönland, i ett snölandskap.
Bildtext Ett glatt gäng som skidat över Grönland.
Bild: Frida Pelin

Det var en positiv överraskning för Frida.

- Fastän vi visste att vi bara skulle sova ett par timmar en natt och sedan direkt skida vidare i 14 timmar så klarade vi det. Skulle någon i förväg sagt att det är så här vi ska göra, skulle jag sagt nej.

Kan vem som helst göra en sådan här resa?

- Om du är tillräckligt motiverad och har som mål att du verkligen vill göra det, så ser jag inget hinder för att du inte skulle klara det. Det kräver mycket träning och planering men om du verkligen vill så tror jag nog att vem som helst kan göra det.

En kvinna iklädd en röd tjock vinterjacka med pälskantad huva. Hon står med händerna i kors och ser nöjd ut. I bakgrunden syns gröna träd.
Bildtext Om du verkligen är inställd på att klara det, så gör du det, säger Frida.
Bild: Frida Pelin

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln