Hoppa till huvudinnehåll

Recept

Bjud på gnudi - genvägen till hemgjord pasta med färskost

Från 2018
Portion med gnudi
Bild: YLE/Carina Ahlskog

Tycker du hemgjord pasta vekar krånglig? Då är gnudi genvägen för dig. Klarar du av att rulla ostbollar klarar du det här.

Gnudi påminner om gnocchi, men istället för potatis används ost som fyllning. Tänk dig ett fluffigt moln av färskost - så känns det att äta gnudi.

Gnudi är smakrika i sig och behöver inte speciellt komplicerade tillbehör. Du kan laga gnudi med vilken färskost som helst. Här använder vi italiensk ricotta. Viva Italia!

Gnudi

Ingredienser:

  • 50 g riven parmesan
  • 350 g ricotta
  • citronzest (rivet citronskal)
  • salt
  • peppar
  • muskotnöt
  • 4 dl semolinamjöl eller durumvetemjöl

Till servering:

  • 300 g grönkål
  • 2 st klyftor vitlök
  • 2 st schalottenlök
  • 5 msk olivolja
  • rostade hasselnötter,

Gör så här:

  • Rör ihop riven parmesan och ricotta till en fast kräm.
  • Krydda med salt, peppar, citronzest och muskot.
  • Täck bottnen av en form med hälften av durumvetemjölet.
  • Rulla små bollar av ostmassan och lägg i formen.
Gnudin på ett fat med mjöl.
Bild: YLE/Carina Ahlskog
  • Täck sedan alltsammans med resten av mjölet. Ställ i kylen över natten (minst 8 timmar) så att gnudin suger åt sig mjölet ordentligt.
  • Koka upp en stor kastrull med 2 liter vatten och 2–3 tsk salt.
  • Ta försiktigt upp gnudin ur formen och skaka av överflödigt mjöl. Koka gnudin i 2−3 minuter eller tills den flyter upp.
  • Finhacka vitlök och lök och bryn försiktigt i stekpanna med olivolja.
  • Gå ner med den grovrivna grönkålen när löken börjar få färg och smaka upp med salt och peppar.

Servera gnudin på en bädd av stekt grönkål. Toppa rätten med rostade hasselnötter.

Portion med gnudi
Bild: YLE/Carina Ahlskog

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln