Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Häftig debatt om uppsägningsskyddet i riksdagen

Från 2018
Uppdaterad 16.10.2018 15:09.
Programmet är inte längre tillgängligt

Tvisten om uppsägningsskyddet byter arena i dag. Från att ha varit en fråga mellan fackförbunden och regeringen är det nu riksdagen som ska säga sin åsikt om lagförslaget som enligt regeringen ska göra det lättare för små företag att rekrytera nya anställda. Eller egentligen vill regeringen att riksdagen tar ställning till regeringens sysselsättningspolitik som helhet - en politik som regeringen själv säger har varit mycket framgångsrik.

I dag ska plenum debattera regeringens meddelande med början klockan 14:00, och i morgon röstar riksdagen om förtroende för regeringen.

Regeringen Sipiläs beslut att ge ett meddelande (som oftast avslutas med en förtroendeomröstning) i stället för en upplysning (som inte gör det) betecknas som ett ovanligt beslut som inte saknar risker. Men regeringen motiverar sitt beslut med att man en gång för alla vill mäta de folkvaldas inställning i fråga om sysselsättningspolitiken, eftersom den inte behöver gå hand i hand med fackets syn på saken.

På måndagen publicerades regeringens kortfattade meddelande som kunde sammanfattas så här: Målet för regeringen är att öka sysselsättningen. Därför vill man göra det lättare för små företag - med färre än tio anställda - att anställa folk.

En enkät som Taloustutkimus gjort för Yles räkning visar att det finska folket är delat i frågan om uppsägningsskyddet. På borgerligt håll, och högre upp i arbetsplatshierarkierna är man positivt inställd till ett uppluckrat uppsägningsskydd på mindre företag. På vänsterhåll och på verkstadsgolvet är inställningen den motsatta.