Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Rösta fram den som skapar den bästa stämningen i Svenskfinland – vinnaren koras på Svenska dagen i direktsändning!

Från 2018
Uppdaterad 30.10.2018 07:53.
De nominerade för Svenskfinlands klimathöjare 2018
Bild: Yle

Inför Svenska dagen får nu besökarna på svenska.yle.fi igen en chans att vara med och välja ut en av pristagarna inför Folktingets Svenska dagen-fest. Vem gör tillvaron lite extra kul och sprider god stämning i Svenskfinland? Var med och rösta på din favorit!

På grund av tekniska problem fungerade röstningen inte i ett par timmar på måndagen, men nu är felet fixat. Röstningen avslutas natten mellan den 29 oktober och 30 oktober!

Det pris som i år avgörs med publikomröstning är det som Folktinget har valt att kalla Årets klimathöjare. Priset delas ut i direktsändningen i Yle Fem från Svenska dagen-festen den 6 november med start klockan 19.50.

– Det här priset ges för en gärning där det finlandssvenska eller den finlandssvenska kulturen/arvet/traditionen görs känd i Finland på ett vardagligt plan. Som namnet säger så vill vi med det här priset uppmärksamma någon eller något som gör att stämningen och klimatet inom det svenskspråkiga i Finland höjs och stärks, säger Stina Heikkilä på Folktinget.

Juryn valde ut tio kandidater

Årets jury, som har valt ut kandidaterna, består av journalisten och politikern Micaela Röman, komikern och manusförfattaren Anders Helenius och humorpoddaren och producenten Ted Forsström. I fjol var det Ted Forsström och Kaj Korkea-aho som fick ta emot priset för Årets klimathöjare på Svenska dagen-festen.

– Det var sist och slutligen ganska lätt att hitta tio kandidater, säger Micaela Röman. Svenskfinland är fullt av fina människor, bra typer som gör mycket gott för oss.

Nu är det alltså upp till var och en att rösta på sin favorit i publikomröstningen här under.

Sista möjligheten att rösta är måndagen den 29 oktober kl. 23.59.

Direktsändning från Åbo

Årets Svenska dagen-fest ordnas i Åbo på anrika Åbo Svenska Teater.

– Åbo är ett självklart val för festen i år eftersom Åbo Akademi firar hundra år i år och Åbo Svenska Teater firar från och med årsskiftet 180 år av aktiv verksamhet. Det är roligt att vi har flera lokala aktörer med i det här och att festen igen kan ordnas på det här sättet med en stor direktsändning för att fira tvåspråkigheten, säger Stina Heikkilä från Folktinget.

Omröstningen är stängd.

Tusen tack till er alla som röstade! Vinnaren koras i direktsändning från Åbo Svenska Teater på Svenska dagen den 6 november.

Diskussion om artikeln