Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Dagens fråga: Är skolornas höstlov en bra eller dålig idé?

Från 2018
Illustration på ett barn i en lövhög.
Bildtext Höstlov - bu eller bä?
Bild: Yle / Miro Johansson

Höstlovet har kommit för att stanna. Det finns många bra saker med det, men också många problem. Det kom fram i tisdagssnacket då Laila Andersson och Oscar Taimitarha diskuterade ämnet.

De många loven under skolåret lyfter ofta fram skillnaderna i elevernas bakgrund.

- Alla föräldrar har inte möjlighet att ta ledigt och alla har inte far- eller morföräldrar som kan hjälpa till. Så det är många elever som kommer tillbaka trötta efter höstlovet, säger Andersson, avgående rektor för Mattlidens skola.

Laila Andersson och Oscar taimitarha poserar med höstlöv i bakgrunden..
Bildtext Laila Andersson och Oscar Taimitarha.
Bild: Yle / Ted Urho

Oscar Taimitarha är bankdirektör och ser på frågan ur näringslivets perspektiv. Särskilt att det är olika långt beroende på kommun och skolspråk.

- Det är en vecka då effektiviteten sjunker. Folk kommer och går och försöker pussla ihop jobb och familjeliv. Höstlovet leder mer ofta till en rynkad panna än något annat, om jag är helt ärlig.

Rektor Laila Andersson: "Många elever kommer tillbaka från höstlovet helt utmattade." #tisdagssnack

3:52

Laila Andersson är alltså kritisk till en veckas höstlov i grundskolan, men ser det som en bra sak för dem på andra stadiet.

- Det är många abiturienter som skriver studentexamen nu på hösten och många gymnasielärare som rättar proven. För dem kan en veckas höstlov vara behövligt, säger Andersson som i november tillträder som rektor för yrkesskolan Prakticum.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.

Diskussion om artikeln