Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Seger för HBTIQA+ personer i Indien

Från 2018
Nyhetsskolans bild till artikel om sexuella minoriteter i Indien.
Bildtext Sex mellan personer av samma kön är inte längre förbjudet i Indien. Det är en stor seger för sexuella minoriteter.
Bild: DIVYAKANT SOLANKI

På grund av brittiskt styre har Indien sedan 1860-talet haft en lagstiftning som förbjudit samkönat sex. Upphävningen av lagen är den största avkriminaliseringen av homosexualitet i världshistorien. Upplösningen av lagen påverkar miljoner människor och är ett glädjebesked för de flesta inom HBTIQA-samhället.

Bicca Olin, ordförande för Regnbågsankan rf tycker att detta är en väldigt positiv sak. Olin menar att det har bevisats att självmord och mental ohälsa har minskat i de länder där lagstiftningar som stöder HBTIQA- personer har införts.

-På ett sätt kan man se det som en frigörelse, och Indien kan vara en föregångare inom sexuell mångfald i kombination med starka religiösa band, säger Olin.

Förbundsordförande Bicca Olin.
Bildtext Det här kan ses som en frigörelse, säger Regnbågsankans ordförande Bicca Olin.
Bild: Yle/Niklas Fagerström

Ett öppnare samhälle i framtiden

Samkönade par kan nu känna sig trygga när de besöker Indien.

Det här med att vara gay är sett som ett stort tabu i Indien. Man väljer att inte prata om det utan istället gömmer man undan det

― Shreya Gannur, studerande vid Vasa övningsskolas gymnasium

Personer som bor här men har rötter i Indien påverkas även av detta. Därför har vi intervjuat Shreya Gannur, som studerar första året vid Vasa Övningsskolans IB-linje.

-Det här med att vara gay är sett som ett stort tabu i Indien. Man väljer att inte prata om det utan istället gömmer man undan det, säger Gannur.
Hon tycker att upphävningen av lagen är jättebra och hoppas att Indien fortsätter att utvecklas till det bättre. Hon berättar också att de flesta i Indien inte vågar uttrycka sina åsikter vilket förmodligen har med kulturen att göra. Hon önskar att människor blir mer öppna och accepterande i framtiden.

Artikeln är skriven av Sofia Ala, Sarah Bendtsen, Miranda Berglund, Sofie Braxén, Tove Forsberg och Julia Granholm i Vasa övningsskolas gymnasium i samarbete med Yle Nyhetsskolan.
Blev du intresserad av att skriva för Yle Nyhetsskolan? Mejla vetamix@yle.fi!

Diskussion om artikeln