Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Sprit så in i Norden - hur länge ska Alko klara sig innan monopolet kraschar?

Ska vi stanna kvar i det monopolstyrda systemet eller välja den marknadsstyrda danska modellen? Ska staten bestämma eller ska alla individer själva ta ansvar? Finland står inför ett vägval.

Från 2018
Uppdaterad 21.10.2018 14:38.

- Först vinerna till matbutiken, sedan starkspriten. Det är vår agenda, säger en ung samlingspartist till Svenska Yle.

Alko är hotat

Alkos monopol är hotat från många håll. Det finns för första gången i historien en risk för att monopolet slås sönder.

Den nya alkohollagen från år 2018 har redan klart försvagat Alko. På Alko går försäljningen av öl och long drink ner, medan dagligvaruhandeln slår alla rekord i alkoholförsäljning.

Eftersom finländarnas klart mest älskade drycker är just öl och long drink kommer Alkos resultat därför att dala. Bolaget har redan uttryckt sin oro för eventuella uppsägningar.

Vi dricker för 4,5 miljarder

Enligt officiell statistik konsumerar vi finländare alkohol för cirka fyra och en halv miljarder euro per år. Här ingår restaurangkonsumtionen, dagligvaruhandelns och Alkos siffror, men inte införsel från utlandet.

Stora pengar på den finländska alkoholmarknaden

Samtidigt lobbar alkoholbolagen för fulla muggar.

Om Alko läggs ner kommer internationella alkoholbolag in på den marknaden.

Hartwa-Trade ingår i Hartwall, som i sin tur ingår i internationella Royal Unibrew. Hartwa-Trade har i sitt sortiment vodka, whiskey, rom, gin och kända vinmärken.

Sinebrychoff ägs av Carlsberg-koncernen.

Inhemska Olvi-koncernen äger Servaali, som är en av Finlands största alkoholimportörer.

De här företagen bara ser förstås fram emot att få komma in på en marknad som är värd 4,5 miljarder euro. Ett intensivt lobbande pågår.

En låda vin från Tyskland

Ett ytterligare hot mot Alkos existens är näthandeln. Jag testade hur enkelt det är att beställa en låda kvalitetsvin från Tyskland. Det gick med några klick. Lådan levererades på en vecka.

En låda med vittvin
Bild: yle

Riksdagen debatterar just nu om Finland ska tillåta den här typen av näthandel. Finländska tjänstemän funderar på hur lagen ska tolkas men samtidigt har EU i ett utlåtande konstaterat att vinhandel lyder under principen för fri rörlighet. Men lagen är oklar. Det är också oklart hur skatterna ska betalas.

Riksdagen tar antagligen i januari ställning i frågan.

Vi blir inte italienare och håller oss till ett glas vin med maten bara för att vi släpper vinförsäljningen fri

Thomas Karlsson, THL

Finland måste välja: monopol eller marknad

Ska vi stanna kvar i det monopolstyrda systemet eller välja den marknadsstyrda danska modellen? Ska staten skydda oss från alkoholens faror eller ska marknadens lagar gälla? Finland står inför ett vägval.

Danska unga super mest

Alkoholkulturen är väldigt olika i olika nordiska länder. Danska unga dricker faktiskt mest i hela Europa, visar statistiken. De unga danskarna här på bilden berättar att de har börjat dricka alkohol tidigt och dricker i berusningssyfte.

I Danmark minskar drickandet med stigande ålder. Danska vuxna dricker mindre än de vuxna i Finland.

Danskarna vill hålla kvar sin liberala alkoholpolitik, men sedan hjälpa dem som får problem med spriten. I Finland har vi däremot försökt hindra potentiella alkoholister att hamna i träsket genom att ha restriktioner för hela befolkningen.

I Danmark finns inget monopol - här får alla kiosker sälja både vin och sprit dygnet runt och också på söndagar

Danmark har inget monopol – och när du är 16 år får du köpa både öl och vin.

Sverige däremot håller hårt på monopolet. Åldersgränsen i Systembolaget är 20 år för all slags alkohol. I matbutiken säljs endast öl upp till 3,5 procent. Sverige är strikt.

I Finland förorsakar alkoholen stora problem trots att drickandet har minskat kraftigt under de senaste 20 åren. Det är framförallt unga som super mindre än förut.

Men både på individnivå och på samhällsnivå beräknas alkoholskadorna fortfarande vara omfattande. Frågan är vad en fortsatt liberalisering av alkoholpolitiken skulle leda till. Skulle supandet öka eller har vi finländare lärt oss att dricka som italienarna?

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln