Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Camilla Richardsson på väg tillbaka efter sommarens dramatiska skada – samarbetet med Europamästaren Jukka Keskisalo har redan visat sig fungera

Från 2018
Uppdaterad 22.10.2018 15:00.
Camilla Richardsson övertygades av tränaren Jukka Keskisalos öga för detaljer - Spela upp på Arenan

Hon var på väg mot EM i sitt livs bästa form och hade precis tagit sitt andra raka FM-guld på hinder. Men en halvtimme efter guldloppet började det göra fruktansvärt ont i foten som hon stukade på näst sista varvet. Säsongen var slut. Fram till dess hade sommaren visat att samarbetet med tränaren Jukka Keskisalo bär frukt – precis på önskat vis.

Vasa Idrottssällskaps löpardiamant Camilla Richardsson fick verkligen erfara vad det betyder att gå från himmel till helvete på ett ögonblick under lördagskvällen den 21 juli i Jyväskylä.

När hon först trampade snett i vattengraven med lite över ett varv kvar av 3000 m hinder på Kalevaspelen så gjorde det ont direkt. Smärtan försvann ändå på några steg och det kändes inte alls svårt att fullfölja loppet utan problem.

Jag ville inte ens först se på EM

Så småningom under kvällen började det göra riktigt ont. Alla som Camilla pratade med försäkrade henne ändå om att hon inte hade löpt den avslutande halva kilometern i internationellt tempo med en allvarligt skadad fot. Tji fick de.

Den färska guldmedaljören hade en fraktur på båtbenet och fick glömma allt vad löpning heter fram till dagarna som vi just nu lever i.

– Jag ville inte ens först se på EM, men eftersom Janica Rauma var där och löpte 3000 m hinder så tittade jag ändå.

Rehabilitering i gymmet och simhallen har fyllt hösten

Efter ett par veckor av en mycket förståelig ”allt är bara skit”-attityd fokuserade Camilla Richardsson om och siktade in sig på säsongen 2019. Trots det abrupta slutet på säsongen fanns det väldigt mycket gott i tiden före näst sista vattengraven på Kalevaspelen.

Motivationen fanns med andra ord hela tiden under besvikelsens yta. Genast när de värsta svarta molnen mellan öronen skingrade sig, vill det säga.

Min bålmuskulatur har aldrig varit lika stark tidigare

Augusti-september-oktober har därmed innehållit mängder av alternativ träning. Vattenlöpning så det – ja, kommer ut öronen – oändliga bålträningspass på gymmet och mycket cykling. Både ute och i spinningsalen.

När den träsmakande perioden så småningom börjar vara över i slutet av oktober, så har den ändå fört något gott med sig.

– Min bålmuskulatur har aldrig varit lika stark tidigare. Det borde ha en bra inverkan på löptekniken.

Och det goda med den typens skada som Camilla fick är att rehabiliteringen egentligen inte har några mellanstadier.

– Benet är antingen helt eller så är det inte. Och när skadan är borta, så går det att löpa i princip helt normalt, berättar Camilla Richardsson i slutet av september med tillförsikt.

Camilla Richardsson
Bildtext Det har blivit mycket alternativträning för Camilla under hösten.

Tidernas snabbaste finländska hinderlöpare tog över som tränare

På hösten 2017 bytte Camilla tränare. Efter att i tiderna ha börjat löpa med Joakim Träskelin som coach och sedan utvecklats till en elitlöpare tillsammans med Guy Storbacka, tyckte Camilla efter säsongen 2017 att det behövdes något nytt.

– Det kändes som att det där sista lilla extra kanske fattades.

Tränaren som Camilla ansåg att sannolikt skulle kunna hjälpa henne ta följande steg som löpare var Jukka Keskisalo, Europamästaren på 3000 m hinder från 2006. Nuförtiden jobbar Keskisalo som olympisk ungdomstränare.

Det kändes som att det där sista lilla extra kanske fattades

Jukka Keskisalo vet vad hinderlöpning handlar om. Han är förutom den senaste finländska löparen att vinna ett mästerskapsguld också mannen som år 2009 förpassade legendaren Tapio Kantanens finländska rekordtid till historien.

Kantanens rekord härstammade från München-OS 1972, där ”Tapsa” tog brons hack i häl på kenyanerna Kipchoge Keino och Ben Jipcho.

Keskisalos finländska rekordtid 8,10,67 nästan 40 år senare var och är även den en prestation som placerar honom högt upp bland hinderlöparna utanför Kenya. Skulle göra det i dag som är.

Spetskompetensen finns där – till förfogande för våra unga löpare.

”Ett stort tack till Guy Storbacka”

Camilla Richardsson fick goda löptekniska råd av Keskisalo på ett höghöjdsläger i USA vintern 2017. Efter lägret började hon fundera på att fråga Keskisalo om han hade intresse och tid för att bli hennes personliga tränare. Vid sidan om sitt huvudansvar som olympisk ungdomstränare.

Det tog ändå tills efter säsongen före Camilla ställde den konkreta frågan. I och med att Keskisalo bor och jobbar i Joensuu och Camillas vardag finns i Vasa, så var det inte alls någon självklarhet för Keskisalo att tacka ja.

Tanken att träna landets främsta damhinderlöpare var definitivt intressant, men Keskisalo var inte övertygad om att det var bästa alternativet för Camilla. Duon funderade på olika alternativ i närheten av Vasa, men beslöt sig i alla fall för att köra igång med distanssamarbete.

– Jag fick en mycket vältränad idrottare att börja jobba med. Ett stort tack till Guy Storbacka för det. Jag kom till ett färdigdukat bord, poängterar Jukka Keskisalo med eftertryck till Yle Sporten.

Jakten på 10 procent

När Camilla Richardsson förhoppningsvis får inleda utesäsongen 2019 i toppform, så är det en vidareförbättring av små saker som hon hoppas att Jukka Keskisalo har kunnat och kan hjälpa henne med.

– Om alla gör 90 procent av helheten bra och rätt, så är det löparen som gör den där sista 10 procenten ännu bättre som kommer att springa fortare än du.

Motivationen att bli bäst på det som kräver mest är stor

Med en tränare som under sin egen aktiva tid aldrig var intresserad av ”lagom”, utan alltid siktade på att hitta sina egna gränser, skall oddsen vara mycket bra för att hitta de små detaljerna.

I EM 2020 borde Europamästarens adept närma sig sin egen toppnivå som hinderlöpare.

Du kan starta Sportmagasin-inslaget om Camilla Richardsson och Jukka Keskisalo från artikelns rubrikbild.

Diskussion om artikeln