Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Massa om Ferraris tio år långa titeltorka: ”Klarar inte av pressen”

Från 2018
Felipe Massa pratar i en mikrofon
Bildtext Felipe Massa.
Bild: xpbimages.com

2008 vann Ferrari konstruktörsmästerskapet i formel 1 men efter det har titlarna uteblivit för det italienska stallet. Orsaken är enligt stallets ex-förare Felipe Massa att man inte kan hantera den ökande pressen på att bli en vinnare igen.

Säsongen 2007 körde Kimi Räikkönen hem VM-titeln med en poängs marginal till Lewis Hamilton. Året därpå förlorade Felipe Massa titeln till Hamilton med lika liten marginal men Ferrari vann konstruktörsmästerskapet före McLaren.

Det är Ferraris senaste titel i motorsportens kungsklass och under de senaste tio åren har den italienska giganten fått se sig passerad av såväl Red Bull som Mercedes.

Även den här säsongen ser Ferrari ut att bli utan titel. Lewis Hamilton går mot seger i förarmästerskapet och Mercedes har greppet om konstruktörsmästerskapet. Det är just pressen att vinna igen som gör att Ferrari misslyckas anser Felipe Massa som körde för stallet mellan 2006 och 2013.

– Kimi Räikkönen vann mästerskapet 2007 och efter 2008 började Ferrari få problem, de har inte vunnit något. Kanske har de samma känsla nu som då jag lämnade stallet 2013. De har pressen på sig att vinna och de klarar inte av den. De kämpar med att göra jobbet på ett effektivt sätt.

– Jag vill inte säga att Ferrari har förlorat striden den här säsongen, men det verkar som att de känner en större press jämfört med Mercedes. Mercedes har vunnit de fyra senaste åren och då är det mycket lättare att jobba. Ferrari har pressen på sig att vinna och då är risken för misstag större, säger Massa till Autosport.

Felipe Massa och Kimi Räikkönen, 2008
Bildtext Felipe Massa var stallkamrat med Kimi Räikkönen 2007 till 2009.
Bild: EPA / All Over Press

”De små sakerna runt om som saknas”

För att Ferrari ska kunna bli en vinnare igen så måste man titta på det absoluta toppskiktet. Man behöver en stark ledning som kan skydda stallet får pressen utifrån anser Massa som avslutade karriären hos Williams förra säsongen.

– Man måste hitta ett sätta att jobba på, så att man kan förbereda sig så lugnt och fokuserat som möjligt. Ferrari är ett fantastiskt stall och de har en väldigt bra bil. Där gör de ett bra jobb men det är de små sakerna runt omkring som saknas, säger han.

VM-serien fortsätter i Austin i helgen. Lewis Hamilton leder mästerskapet med 67 poäng före Sebastian Vettel. Vinner Hamilton helgens tävling och Vettel inte slutar bättre än trea tar britten hem titeln för femte gången i karriären.