Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Olycka var nära under älgjakten i Korsholm – "Vi fick långfingret när vi försökte varna bilisterna"

Från 2018
Uppdaterad 17.10.2018 09:48.
En älg springer över en väg.
Bild: Mostphotos

Under helgens älgjakt var det nära att en större olycka skulle ha skett i Jungsund, Korsholm. I en farlig situation där en älgtjur var på väg att korsa Alskatvägen varnade jägarna bilisterna, men till ingen nytta. I stället fick de ilsket tutande och ett långfinger tillbaka.

Från jägarnas sida efterlyser man mer respekt av bilisterna.

- Vi samlas alltid på morgonen inför dagens jaktpass och går igenom hur vi ska lägga upp jakten. Vi planerar noggrant och tänker alltid på säkerheten först. Vi vill inte riskera trafikolyckor, säger Kenneth Karp, en av vice jaktledarna i Jungsund jaktklubb.

En jägare med jakthund går över en åker.
Bild: Mostphotos/Robert Nyholm

På söndagen jagade klubben i närheten av Alskatvägen i södra Jungsund. Jaktlaget hade tidigare fått information om att en älgtjur rör sig i området kring vägen.

- Vi hade satt ut 6-7 personer ur drevet längs med Alskatvägen. När en av hundarna fick upp spåret på älgtjuren satte den av mot vägen. Vi meddelade via VHF-radion att den är på kommande med hunden efter sig, säger Karp.

Tutade, blinkade och visade långfingret

Han berättar att personer i drevet genast började vinka och varna bilisterna.

- De första saktade ner, men sen körde 3-4 bilar, tätt efter varandra och i hög fart, förbi de som hade saktat ner. De som körde förbi blinkade med lyktorna, tutade och någon av dem visade till och med långfingret åt jägarna på vägkanten.

- Älgtjuren försökte ta sig över vägen tre gånger. Om den skulle ha lyckats hade nog en riktigt otäck storolycka skett. Det var bara tur i oturen att det inte skedde. Det var många barnfamiljer i farten, tänker inte föräldrarna på barnen, säger Karp.

På området är hastighetsbegränsningen 100 kilometer i timmen.

"Attityden mot jägarnas arbete har försämrats"

Karp påpekar att jaktklubbarna har ett ansvar att decimera älgstammen.

- Vi ska använda de licenser vi har tilldelats. Vi måste jaga i områden där älgarna rör sig, även om där finns en livligt trafikerad väg. Älgjakten är i förebyggande syfte för att undvika trafikolyckor.

Karp upplever att attityden mot och förståelsen för jägarnas arbete har försämrats under senare år.

- Vi har sagt att förr eller senare kommer det att smälla när det saknas respekt. Nu senaste helg spelade förstås också det varma och fina vädret in. Det var extra mycket folk i farten.

Älgvarning vid förlängningen av Smedsby omfartsväg.
Bild: YLE/ Marcus Lillkvist

Använder handtecken och varningsskyltar

Jägarna har ingen rätt att stoppa trafik, men de ger handtecken åt bilisterna att det lönar sig att sakta ner. Dessutom finns det varningsskyltar som visar att älgjakt pågår.

- I det här fallet hade vi också en bil med varningsblinkers på vägkanten, säger Karp.

Han berättar att de alltid har full koll på var hunden är och att de försöker ta bort älgen innan den kommer ut på vägen.

- Men när en älg kommer med en hund efter sig kan den springa vart som helst. Som tur är lyckades drevet den här gången få älgen omstyrd tillbaka in i skogen.

- Vi vill inte bråka eller vara besvärliga. Vi gör bara det vi ska och vi tänker alltid på säkerheten först. Det vill vi att bilisterna också ska göra, säger Karp.

Diskussion om artikeln