Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

NYT: Utpekade för Khashoggis försvinnande har kopplingar till kronprinsen

Från 2018
Uppdaterad 17.10.2018 09:30.
Saudiarabiens konsulat i Istanbul
Bildtext Den turkiska polisen uppges ha hittat säkra bevis för att Jamal Khashoggi mördades i Saudiarabiens konsulat i Istanbul
Bild: AFP / Lehtikuva

En av de män som Saudiarabien pekat ut som misstänkt för journalisten Jamal Khashoggis försvinnande kan kopplas direkt till kronprins Mohammed bin Salman, rapporterar New York Times.

Mannen har fotograferats då han stiger av ett flygplan tillsammans med kronprinsen och verkar ingå i kronprinsens vaktstyrka under ett besök i Houston.

Ytterligare tre av de utpekade männen är enligt vittnen del av kronprinsens livvakt.

En femte är en rättsläkare som är högt uppsatt i Saudiarabiens inrikesministerium och hälsovårdssystem. Läkaren som uppges heta Salah al-Tubaigy är av så hög rang att han endast tar emot order av mycket inflytelserika personer, skrivet New York Times.

Förnekar all kännedom

Saudiarabiens ledning har tillsvidare förnekat all kännedom om vad som hänt med Khashoggi. Enligt obekräftade uppgifter överväger saudierna att medge att Khashoggi är död.

Förklaringen ska vara att han dog under en förhör i samband med en misslyckad kidnappningsoperation.

Den här killen måste bort. Saudiarabien, om ni hör det här, det finns många bra människor ni kan välja, men Mohammed bin Salman har befläckat ert land och sig själv

― Lindsey Graham

Kidnappningsoperationen ska ha varit ett initiativ från en säkerhetstjänsteman som agerade utan den högsta ledningens kännedom.

New York Times avslöjanden ger nu en direkt koppling mellan några av de misstänkta gärningsmännen och kronprins Mohammed bin Salman.

Att rättsläkaren Salah al-Tubaigy var närvarande är ett annat problem för saudierna. al-Tubaigy är specialiserad på obduktioner och det tyder i sin tur på att planen från början varit att mörda Khashoggi.

Säkra bevis

USA:s president Donald Trump uppmanade under natten till tålamod i fallet. Han sade att fallet påminner om anklagelserna mot högsta domstolsdomaren Brett Kavanaugh.

- Vi måste först ta reda på vad som hänt. Det upprepar sig, ni vet, du är skyldig tills du bevisats vara oskyldig. Jag tycker inte om det. Vi gick igenom det här med domare Kavanaugh och han var helt oskyldig om ni frågar mig, sade Trump till nyhetsbyrån AP.

Trumps uttalande är hans starkaste försvar av Saudiarabien hittills. Det sätter även presidenten på kollisionskurs med flera högt uppsatta republikanska politiker.

Han måste bort

På tisdagen sade den inflytelserika senatorn Lindsey Graham att Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman måste bort.

- Den här killen måste bort. Saudiarabien, om ni hör det här, det finns många bra människor ni kan välja, men Mohammed bin Salman har befläckat ert land och sig själv, sade Graham till Fox.

Graham är republikan och räknas som lojal med Trump.

En turkisk källa uppgav på tisdagen att turkiska kriminaltekniker hittat säkra bevis för att Khashoggi blev mördad i konsulatet. Turkisk polis sökte igenom konsulatet på tisdagen.

Källor: AP-AFP

Diskussion om artikeln