Nu kopplas Nordea till den enorma penningtvättshärvan i Danske Bank
Storbanken Nordea kopplas nu samman med den enorma penningtvättskandalen i Danske Bank. Den svenska Ekobrottsmyndigheten har tagit emot en rapport som avslöjar att Nordea har tagit emot pengar, med brottsligt ursprung, via två banker i Estland och Litauen. Samma rapport är på väg till de finländska myndigheterna.
Det rör sig om 365 konton i Nordea där det flutit in betalningar från företag som inte existerar, och för fakturor som verkar konstgjorda.
Sveriges Television, som hör till dem som granskat rapporten, säger att pengarna betalats ut från Danske Banks filial i Estland - det vill säga samma bank som redan nu är föremål för misstankar om omfattande penningtvätt.
Den andra banken varifrån misstänkta transaktioner gjorts är Ukio Bank i Litauen.
Flest misstänkta transaktioner till Danmark
Den allra största delen av de misstänkta transaktionerna ska ha gått till Nordea i Danmark, men också Sverige, Norge och Finland nämns.
Totalt handlar det om 150 miljoner euro.
Kontoinnehavarna är tomma bolag som saknar verksamhet, visar rapporten. Bland bolagen finns också bolag i skatteparadis, till exempel Brittiska Jungfruöarna, som har använts i ryska penningtvättshärvor.
Enligt Dagens industri är det den ryska hedgefonden Hermitage Capital Management som har skickat rapporten till Ekobrottsmyndigheten.
Nordeas presstjänst meddelar att banken är medveten om rapporten och att man samarbetar med "relevanta myndigheter i alla länder där vi har verksamhet, inklusive Finanspolisen i de nordiska länderna".
I Sverige bekräftar Ekobrottsmyndigheten att ett dylikt dokument har mottagits, men myndigheten kommenterar inte innehållet.
Bill Browder central gestalt
En central person i den härva som nu rullas upp är Bill Browder - ägare till Hermitage Capital Management. Browder har ett långt och brokigt förflutet i bland annat den ryska finansvärlden, och han ska också vara den som satte myndigheterna på spåren i Danske Bank-härvan.
Han beskrivs som president Putins fiende nummer ett efter att ha avslöjat olika korruptionsaffärer i Ryssland.
Browder grundade fonden på 1990-talet med Moskva som huvudkontor. Fonden var en storspelare på den ryska finansmarknaden tills den fick problem då ryska myndigheter anklagade hegdefonden för skattefusk.
Bill Browder är den man som avslöjade misstankarna om penningtvätt vid Danske Bank - och i tidningsintervjuer efter det har han sagt att härvan har förgreningar också till Nordea.
Browder säger till Helsingin Sanomat att han håller på att bereda en rapport också för de finländska myndigheter. Om och då den kommer blir den Centralkriminalpolisen som tar hand om den.
Uppdaterad klockan 13:00 med uppgifter om att en rapport är på väg också till de finländska myndigheterna.