Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skolor, daghem och äldreboenden kan bli utan mat nästa vecka då JHL strejkar i fackens senaste motattack mot regeringen

Från 2018
Uppdaterad 17.10.2018 11:31.
en portion malet köttlåda och sallad
Bild: Filip Snellman/yle

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL inleder en tvådagarsstrejk vid midnatt måndagen den 22 oktober.

Strejken är en protest mot regeringens planer på att försvaga uppsägningsskyddet. Det övertids- och skiftbytesförbud som JHL tidigare har utlyst, avslutas vid midnatt den 21 oktober.

I skolor, daghem och inom äldreomsorgen serveras eventuellt ingen mat under strejken. Strejken syns också inom städtjänsterna.

En del av servicearbetena förblir ogjorda och en del av biblioteken och kulturcentren samt kommunernas idrottsplatser är stängda under strejken.

JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine kritiserar regeringens planer:

– Regeringen böjer sig för arbetsgivarna och driver styvnackat en lag som skulle dela in arbetstagarna i två kast beroende på arbetsplatsens storlek där de jobbar. Regeringen kan inte ensidigt diktera på vilka villkor vi arbetar i Finland.

De strejkbelagda arbetsplatserna finns uppräknade på webbsidan Sista droppen – på arbetstagarens sida

I dag meddelade också Social- och hälsovårdens fackorganisation Tehy att dess medlemmar inte kommer att byta arbetsskift från och med måndagen den 22 oktober till och med den 4 november.

Senare i dag ska riksdagen rösta om förtroende för regeringen med anledning av uppsägningslagen och sysselsättningspolitiken. Du kan följa omröstningen direkt på Yle Arenan med start klockan 13.45.

Diskussion om artikeln