Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kazakstans president för livet på besök i Finland - Nazarbajev bäddar för dottern som sin arvtagare?

Från 2018
Uppdaterad 17.10.2018 14:12.
Nursultan Nazarbajev har varma känslor gentemot Finland som han besökte första gången i sin ungdom år 1962
Bildtext Nursultan Nazarbajev har varma känslor gentemot Finland som han besökte första gången i sin ungdom år 1962
Bild: EPA-EFE/MAURI RATILAINEN

Kazakstans enväldige president Nursultan Nazarbajev är på besök i Finland för sitt fjärde möte med president Sauli Niinistö.

Besöket kretsar främst kring bilaterala relationer, handelskontakter samt internationella frågor som relationer till USA, Kina och Ryssland.

Niinistö och Nazarbajev träffades under förmiddagen i presidentens slott och därefter undertecknades bilaterala avtal om flygsäkerhet och energisamarbete.

Niinistö sade inget om Nazarbajevs diktatoriska styre i presskonferensen efteråt, utan han hyllade Kazakstan som det viktigaste landet i Centralasien.

- Kazakstan är det landet i Centralasien som Finland har de bästa politiska och ekonomiska relationerna med, berömde Niinistö.

Nazarbajev svarade med liknande beröm.

- Niinistö och jag har träffats fyra gånger och har blivit goda vänner under våra möten. Det finns absolut inga problem mellan Finland och Kazakstan, tackade Nazarbajev.

Kazakstans och Finlands presidenter skakar hand.
Bildtext Det finns absolut inga problem mellan Finland och Kazakstan, berömde Nursultan Nazarbajev i presidentslottet där han träffade Sauli Niinistö
Bild: Lehtikuva

Han fick också frågan om han tänker sitta kvar även efter år 2020, då hans mandatperiod tar slut.

- Jag kanske fattar mitt beslut nästa år, eller först år 2020. Som ni vet så har jag alltid rätt att ställa upp i valet, enligt konstitutionen, svarade presidenten.

Nazarbajev besöker också Nokias huvudkontor under sitt besök som kan ses som ett svarsbesök på den finländska presidentens resa i Kazakstan i fjol, då Niinistö såg världsutställningen i huvudstaden Astana.

Besökte Helsingfors redan år 1962

Nazarbajev var i Finland senast år 2009, då president Tarja Halonen var värd.

Den kazakiska presidenten lär länge ha haft varma känslor gentemot Finland. Han gjorde sitt första utlandsbesök till Finland i sin ungdom då han ingick i Sovjetunionens delegation i ungdomsfestivalen i Helsingfors, sommaren år 1962.

Enligt finländska diplomater var han så tagen av upplevelsen att han årtionden senare som president, ville ta ett fotografi av sig själv vid hörnet av Senatstorget, på samma plats där man tog ett fotografi av honom under ungdomsfestivalen.

Kazakstan kan tacka sina olje- och naturgasresurser för att det är det rikaste landet i Centralasien
Bildtext Kazakstan kan tacka sina olje- och naturgasresurser för att det är det rikaste landet i Centralasien
Bild: EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Finland öppnade en ambassad i Astana för nio år sedan och Kazakstan är därmed ett av de få länder där Finland har öppnat en beskickning under de senaste åren.

Det återspeglar vilken vikt Finland lägger vid relationerna till den Centralasiatiska jätten med nästan 17 miljoner invånare.

Niinistö gjorde inte heller någon hemlighet av att det är landets naturrikedomar som intresserar honom och affärsmän allra mest, inte mänskorättspolitik eller gästens enväldiga styre.

President på livstid, banar väg för dottern

Den 78-årige Nursultan Äbisjuly Nazarbajev som är president på livstid, har styrt centralasiatiska Kazakstan sedan år 1990, året innan sovjetrepubliken utropade sin självständighet.

Han har genom åren befäst sin och familjens mak till den grad att man nu börjar betrakta hans äldsta dotter Darigha Nazarbajeva som hans möjliga arvtagare.

Detta särskilt efter att fadern såg till att Darigha för två år sedan utsågs till ordförande i senatens utrikes-, försvars- och säkerhetsutskott, bara dagar efter att hon hade tilldelats en plats i senaten för det styrande partiet, Nur Otan eller Fädernelandets ljus.

Före det var den 55-åriga Darigha Nazarbajeva vice talman i parlamentets underhus och gruppledare för Fäderneslandets ljus.

Presidenten har i praktiken aldrig utmanats på allvar eftersom han har gjort sig av med alla rivaler och sett till att Kazakstan i praktiken är och förblir en enpartistat där yttrande- och pressfriheten är ytterst begränsad.

Kazakstan har utomordentliga relationer med Ryssland, även om Nursultan Nazarbajev var kritisk mot president Vladimir Putins beslut att ockupera och annektera Krim
Bildtext Kazakstan har utomordentliga relationer med Ryssland, även om Nursultan Nazarbajev var kritisk mot president Vladimir Putins beslut att ockupera och annektera Krim
Bild: EPA/ALEXEY NIKOLSKY / RIA NOVOSTI /

Diktatoriskt styre

I det senaste presidentvalet år 2015 fick Nazarbajev 97,7 procent av rösterna. Det innebär att han sitter kvar på sin post åtminstone fram till år 2020.

Nazarbajev har befäst sin makt tack vare Kazakstans olje- och naturgasresurser som har gjort landet till det mest välmående av de forna sovjetrepbulikerna i Centralasien.

Energirikedomarna har lett till kraftig ekonomisk tillväxt och stabilitet i relationerna med jättegrannarna Kina och Ryssland , som Kazakstan har utmärkta relationer till, trots att det ställde sig mycket kritiskt till Rysslands annektering av Krim år 2014.

Bruttonationalprodukten tiofaldigades från år 2000 till 2010 och BNP är numera 10 500 dollar per person, vilket är klart högre än i de andra länderna i Centralasien.

Diskussion om artikeln