Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tidsfristen gick ut - det blir Alexander Stubb och Manfred Weber som gör upp om toppkandidaturen i EPP

Från 2018
Uppdaterad 17.10.2018 15:52.
Tre frågor till Alexander Stubb - Spela upp på Arenan

Det blir finländaren Alexander Stubb och tysken Manfred Weber som gör upp om toppkandidaturen inom den konservativa EPP-gruppen. Inga fler kandidater anmälda sig inom den utsatta tiden som löpte ut i dag, onsdag.

EPP väljer toppkandidat vid sin partikongress i Helsingfors den 7-8 november. Toppkandidaten kommer att fungera som partiets galjonsfigur i det instundande Europaparlamentsvalet.

Toppkandidaterna har även goda chanser att bli utsedd till ordförande för EU-kommissionen. Den sittande kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker var EPP:s toppkandidat i Europaparlamentsvalet 2014.

I sitt valprogram som offentliggjordes i dag lyfter Stubb fram sex teman som kommer att vara avgörande för framtidens Europa: De europeiska värderingarna, digitaliseringen, den ekonomiska tillväxten, klimatförändringen, migrationsfrågorna samt den inre- och yttre säkerheten.

Enligt Stubb är det viktigt att EU intar en mer central roll i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor.

På lång sikt är det klimatförändringen som utgör det största hotet mot Europa.

Stubb utmanar förhandsfavoriten Weber

På förhand anses ordföranden för EPP:s grupp i EU-parlamentet Manfred Weber vara den starkare kandidaten för posten som toppkandidat.

Vicedirektören för för Europeiska investeringsbanken Stubb hoppas att en intensiv kampanj ska ge ett lyft inför partikongressen i Helsingfors där drygt 734 delegater fattar beslut om toppkandidaten.

Sammanlagt räknar man med att 3 000 personer kommer att delta i EPP-kongressen.

Stubb säger att han gärna skulle delta i offentliga debatter med Weber i samband med kampanjen.

Det är ändå oklart om några debatter kommer att ordnas före partikongressen.

Stubb kommenterar också Brexitförhandlingarna. Han säger att han skulle arbeta för ett så nära samarbete med Storbritannien som möjligt, om han blir kommissionsordförande.

Enligt Stubb är det också osannolikt att framsteg skulle ha gjorts i förhandlingarna, också i kulisserna, eftersom ingen har hört ett knyst från förhandlingsbordet.

Diskussion om artikeln