Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Nu är det klart: Esapekka Lappi kör för Citroën nästa säsong – tänker inte spela andra fiol bakom femfaldige världsmästaren

Från 2018
Uppdaterad 17.10.2018 14:21.
Esapekka Lappi.
Bildtext Esapekka Lappi klar för Citroën.
Bild: imago/PanoramiC/All Over Press

Efter två år i Toyota är Esapekka Lappi klar för Citroën. Trots att det är ett år sedan stallet senast vann en VM-deltävling är finländaren inställd på att flytten innebär ett lyft för karriären. Samtidigt säger Lappi att han inte är Sebastien Ogiers andraförare.

Det är kontraktnyheten som det ryktats om redan länge. Men nu är det klart att Esapekka Lappi kommer att ratta en Citroën rallysäsongen 2019. Det bekräftar stallet på onsdagen.

– Det är en möjlighet för mig att fortsätta utvecklas. Jag har lärt mig massor av Jari-Matti Latvala och Ott Tänak under mina två år i Toyota. Nu kommer jag att kunna inspireras av ”Seb”, säger Lappi på WRC:s hemsida.

Esapekka Lappi i farten.
Bildtext Esapekka Lappi i farten.
Bild: imago/PanoramiC/All Over Press

Det klarnade tidigare att den femfaldige världsmästaren Sebastian Ogier återvänder till Citroën nästa säsong. För tillfället rattar Ogier en M-Sport Ford, med vilken han ligger tvåa i VM-sammandraget med två tävlingar kvar av säsongen 2018.

Men det innebär inte att Lappi kommer att agera andreförare i Citroën. Åtminstone om man får lita på finländaren själv.

– Det står i mitt kontrakt att jag är likvärdig med Ogier, intygar Lappi för MTV Sport.

– Det kommer inte att gå så att jag hamnar i hans skugga. Våra bilar kommer att vara lika bra. Sådana här saker har vi säkrat, fortsätter 27-åringen.

Ersätts av Kris Meeke

Enligt MTV Sport hade Lappi också erbjudits en förlängning med Tommi Mäkinens Toyota, men valde redan för en tid sedan att flytta över till rivalen.

Toyota har i sin tur värvat Kris Meeke som tredje förare bakom Ott Tänak och Jari-Matti Latvala.

– Vi vet att han är väldigt snabb, men han är dessutom väldigt rutinerad. Hans tekniska kunskap ligger på en hög nivå och jag tror att han kan bidra med kunskap och idéer som hjälper oss att bli bättre, säger stallchefen Mäkinen på WRC:s hemsida.