Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Får Finland en kvacksalverilag? Lagstiftningen kring alternativ medicin ses äntligen över

Från 2018
Uppdaterad 18.10.2018 15:20.
Kuvassa perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko.
Bildtext Annika Saarikko.
Bild: Derrick Frilund / Yle

Social- och hälsovårdsministeriet inleder lagberedningen kring alternativ medicin och alternativa vårdmetoder inför nästa regeringsperiod. Svenska Yle har nyligen rapporterat om företagare som säljer skadliga ämnen så som aprikoskärnor, cannabisolja och silvervatten till cancerpatienter.

Tidigare har vi också rapporterat om hur silvervatten säljs som botemedel, trots att det är farligt att dricka.

Det är familje- och omsorgsminister Annika Saarikko (C) som har satt igång arbetet eftersom en mer detaljerad lagstiftning om saken önskats redan länge.

För närvarande stipuleras det i Finland endast på mycket allmän plan om alternativa mediciner i motsats till exempelvis Sverige som har en så kallad kvacksalverilag.

Behovet av ny lagstiftning gällande alternativ vård utreddes senast år 2009.

Varför är det här viktigt, Svenska Yles granskande journalist Annvi Gardberg?

- Många har beklagat att det inte finns någon lag kring detta, såväl personer som ger alternativa behandlingar, patienter som erbjudits sådan vård samt läkare. Redan år 2009 fanns ett nästan färdigt lagförslag, men saken har sedan glömts bort.

Varför vill man just nu ta tag i detta?

- Ministeriet nämner bruket av silvervatten som en orsak till att lagen behövs. Vår rapportering kan ha inverkat, och kanske valet som närmar sig, säger Gardberg.

Alternativ medicin kan vara direkt farlig

Med alternativa vårdmetoder avses behandlingar som inte tillämpas inom den officiella hälsovården och som kan ges av utbildad vårdpersonal eller personer utanför branschen.

Alternativ medicinsk behandling står för behandlingar vars effekter inte har bevisats.

Marknadsföringen och användningen av alternativ medicin, exempelvis silvervatten och cannabisolja, har ökat under den senaste tiden, vilket Svenska Yle alltså har uppmärksammat.

Nämnas kan att tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården Valvira, Säkerhets- och utvecklingscentret för läkemedelsområdet Fimea och Säkerhets- och kemikalieverket Tukes hörde av Svenska Yles redaktör att den frätande hudsalvan Black salve erbjudits för cancervård.

Läs mer om problemen kvacksalverilagen har stött på i riksdagen och en analys om varför det tagit så länge att få till en kvacksalverilag i Finland (på finska).

Diskussion om artikeln