Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kvinnor gick på fotboll i Iran – riksåklagaren kritisk: "Kan leda till synd"

Från 2018
Kvinnor ser på fotboll i Iran.
Bildtext Kvinnor tilläts gå på fotboll i Iran när herrlandslaget mötte Bolivia.
Bild: Getty Images

Kvinnor fick gå på fotboll i Iran när herrlandslaget spelade. Det får stark kritik. Nu dundrar landets riksåklagare och säger att det aldrig ska hända igen.

När Iran mötte Bolivia i en herrlandskamp i fotboll i tisdags skedde något högst ovanligt. Ungefär 100 kvinnor tilläts gå in på arenan och se matchen från läktarplats.

Dagen efter matchen kommer Mohammad Jafar Montazeri, som är riksåklagare i Iran, med stark kritik. Det kommer inte att bli en upprepning av att låta kvinnor gå på fotboll.

– Det kan leda till synd när en kvinna går till en arena och ser halvnakna män i sportkläder. Jag sätter mig emot att de var på arenan i går. Vi är ett muslimskt land, vi är muslimer, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Förbjudet sedan 1979

Efter den islamiska revolutionen 1979 har kvinnor varit förbjudna att se fotboll på plats. Prästmän har argumenterat för att kvinnor ska skyddas från maskulin atmosfär och synen av halvklädda män.

Enligt AFP har det funnits uppgifter om att kvinnor skulle få gå på en match i asiatiska Champions League i slutet av november, men Montazeri varnar arrangörerna.

– Om det här sker igen kommer jag att beordra Teherans åklagare att agera.

När Iran spelade i fotbolls-VM i somras fick kvinnor tillåtelse att gå in på Azadistadion, där gårdagens landskamp spelades, för att följa med landets VM-matcher på en storbildsskärm.

Diskussion om artikeln