Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Varför skuldsätta sig över öronen när ett traktorsläp räcker – Mika Timgren värdesätter friheten pyttesmå hus ger

Från 2018
Uppdaterad 18.10.2018 11:16.
Mika Timgren
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Ett sittbadkar, en uppfällbar bokhylla och diagonal panel så huset ska hålla ihop utan grund. Det är några av lösningarna i det pyttelilla hus som Mika Timgren i Jakobstad har byggt på ett traktorsläp.

Han och flickvännen Isabell har bott i huset i drygt en vecka. Bygget handlar om ekologi, ekonomi och minimalism. Men det är också mer än så.

- Det handlar om frihet. Att vara herre över sitt eget liv och inte behöva skuldsätta sig resten av livet för att ha ett hem, säger Timgren.

Det handlar också om kretslopp.

Hus på hjul.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Jag vill kunna ta hand om allt jag släpper ut ur det här huset och jag vill ha kontroll över allt jag tar in i det här huset. Jag tycker inte om tanken att leva i blindo och inte veta varifrån vattnet och strömmen kommer, vilka processer det har gått igenom. Eller att inte veta vart skiten tar vägen då man spolar.

MacGyver och högt i tak

Timgren beskriver sig själv som en idéspruta och full av MacGyver - lösningar. Till vardags är han båtbyggare och just nu ritar han också ett minihus åt en kund.

Takhöjden inne i hans pyttelilla hus är närmare fyra meter och en vägg består nästan bara av fönster.

- Det ska kännas stort fast det är litet. Jag har lite utgått från samma design som de har på Doctor Whos rymdraket eller tidsmaskin, så en liten telefonkiosk men större inuti.

Kök i minihus
Bildtext Köket i minihuset.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Två loft ska fungera som sovrum och vardagsrum. Inredningen är ännu halvfärdig, men så småningom ska det bli ett litet bibliotek med en bokhylla som går att fälla upp i taket.

Och en klädstång som går att hissa ner när bokhyllan är nere. För sambon vill gärna hänga sina klänningar i stället för att vika dem i små lådor som Timgren först hade tänkt.

Loft och trappa i minihus
Bildtext Sovrum/loft och trappa.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Och toaletten ska ha sittbadkar, någon form av komposteringstoalett och en liten tvättmaskin.

Huset ska ut i skogen

Huset är 19 kvadratmeter stort. Utsidan är inte målad utan Timgren har bränt panelen.

- Jag ville ha ett skogsutseende, huset ska passa in i skogsmiljö.

Panelen på utsidan är också lagt diagonalt. Men det är inte på grund av utseendet som panelen ligger så utan för att huset ska hålla ihop.

- Det är ett hus på hjul och har ingen grund att stå på. Så att snedsträva hela panelen gör att väggarna blir självbärande.

Råsponten under taket är också lagd i 45 graders vinkel för att hindra att något ska röra på sig.

Egen brunn och solenergi

Just nu står minihuset intill Jakobstads båtvarv. Drömmen är att flytta längre bort på landet och bygga upp ett självförsörjande system. Att odla sin egen mat och hitta annorlunda lösningar.

Huset består av rätt mycket material som blivit över i andra byggen. Fönstren är köpta i andrahand via nätet. Väggarna är isolerade med lin.

Timgren har varken el- eller vattenanslutning till huset. Han har stearinljus och några små lampor som drivs med batteri. Vattnet bär han in.

Mika Timgren
Bildtext Mika Timgren.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Tanken är att ha en egen brunn i framtiden. Och ström främst från solceller och komplettera med termoelektriska generatorer som producerar el med hjälp av skillnaden mellan värme och kyla.

Men att klä hela vedspisen med termoelektriska motorer skulle bli rätt dyrt. Timgren vet att en del av hans lösningar är dyrare än andra, mer konventionella lösningar. Men det är fråga om mer än bara pengar.

- Det handlar om att vara herre över det man producerar. Jag tycker inte om tanken att bygga mer kärnkraftverk. Eller att dämma upp forsar för vattenkraft. Det finns bättre lösningar.

Främmande för bygglov

Timgren har inget bygglov och har inte registrerat sitt hus någonstans. Han är inte intresserad av de processerna.

- Vad jag gör på mitt traktorsläp är min ensak. Så resonerar jag.

Men det behövs väl någon form av tillstånd?

- Angående vad man behöver för lov så är det en gråzon. Det är en vagn. Men vi ska föreställa den mest intelligenta rasen på planeten, och ändå är vi den enda rasen som frågar lov av någon annan om vi får ha ett hem. Hur är det möjligt, varför har vi ställt till med ett sådant förmyndarsamhälle, frågar sig Timgren.

Timgren har medvetet valt att inte bygga ett litet hus på marken för då krävs genast en bygglovsprocess.

Enkelt att sopa, billigt att värma

Det pyttelilla huset är enligt Timgren ett steg för att han ska tvingas rensa bland alla grejer han äger eller vill ha. Men flytten till huset handlar om många saker.

Ljuskrona i minihus.
Bildtext Minihuset har ingen elanslutning.
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

- Det handlar om mindre ytor att städa. Att sopa här går på några minuter. Det är enkelt, mysigt och billigt att värma upp. Det är enkelt att flytta. Jag gör inte så stora avtryck i naturen när jag bygger ett hus på ett släp.

Timgrens flickvän kommer från Sverige och som skådespelare jobbar hon perioder på olika platser.

- Det är logiskt att bygga hus på hjul eftersom det är osäkert var vi ska bo i framtiden. Ska vi vara här eller flytta till Sverige. Kanske vi kommer att flytta ofta.

Bodde i tält på vintern

Timgren har i ungefär 10 års tid intresserat sig för pyttesmå hus. Han byggde tidigare ett hus på nio kvadratmeter men det bodde han aldrig i eftersom han sålde det nästan genast det blev klart.

Han har också bott i tält en period efter att han plötsligt sa upp sitt hyreskontrakt. Det var i mars månad för många år sedan.

- Det var lite kallt men en fantastisk tid. Det fanns inget som band mig någonstans. Det var en fullständig frihetskänsla.

Enligt Timgren var det mera motstånd mot hans idéer på den tiden. Numera finns snarast enligt honom ett slags romantiskt skimmer över tanken på pyttesmå hus eller tiny houses som de kallas i tv-serier från USA.

I dag är folk både skeptiska men också fascinerade av hans projekt.

- Antagligen tycker folk att jag är konstig. Men jag vet inte, jag försöker bara leva min dröm. Jag vet inte vad jag behöver för lov för det här. Jag tänkte bara att jag skulle få ha ett hem utan att någon mobbar mig

Du vill vara i fred?

- Ja. Jag är medveten om att jag kan verka konstig i mångas ögon. Men jag har bra människor omkring mig. Finns det snack bakom rygg så har det i alla fall hållits där.

Slutet ekosystem på bakgården?

Timgren skulle gärna också experimentera med ett eget, slutet ekosystem.

- Experiment har gjorts, det kallades Biosfär 2 där de hade fyra personer i ett slutet utrymme. Men experimentet lär ha misslyckats för de var tvungna att släppa in syre för det tog slut.

Enligt Timgren kan det ha berott på fel komposteringsmetoder.

Problemet är enligt Timgren att kompostering släpper ut så mycket gaser.

- Bästa sättet att kompostera är det äldsta sättet, att gräva ner det. Allt bryts ner i jorden och förmedlas vidare i jorden. Komposterar du ovanför jord försvinner det mesta i form av gaser.

Diskussion om artikeln