Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

CNN: Ryssland rustar upp i Kaliningradområdet

Från 2018
Uppdaterad 18.10.2018 11:47.
Karta.

Ryssland är i färd med att utvidga en rad militärbaser i Kaliningradområdet vid Östersjön. Det rapporterar nyhetskanalen CNN, som grundar uppgifterna på satellitbilder.

Kaliningradområdet, som ligger inklämt mellan de båda Natoländerna Polen och Litauen, avskilt från resten av Ryssland, och har ofta förekommit i rapporterna om den ökande spänningen och upprustningen i Östersjöregionen.

Nya satellitbilder som nyhetskanalen CNN publicerar visar att ryssarna är i färd med att modernisera och utvidga minst fyra anläggningar i området.

I ett område där kärnvapen troligen förvaras renoveras en bunker, och enligt bilderna pågår arbeten också under markytan.

Tiotals bunkrar och ny järnväg

En annan serie bilder visar att 40 nya bunkrar byggts i ett depåområde nära Primorsk, Rysslands näst största hamn vid Östersjön.

I juli togs bilder som visade att byggandet pågick. Tio veckor senare såg bunkrarna ut att vara färdigbyggda.

Strax norr om Kaliningrad ligger flygbasen Tjkalovsk. Satellitbilder tyder på byggande av en ny järnvägsförbindelse dit.

Vid basen installeras också ett system som ska göra det möjligt för flygplan att landa i dåligt väder.

Det har även tagits bilder av basen i Tjernjachovsk, där ryssarna i februari stationerade robotar av typen Iskender, som kan förses med kärnvapen.

"Vill de utmana oss, så kommer vi att utmana dem"

Ryssland har inte ännu besvarat CNN:s önskan om en kommentar på den senaste upprustningen i Kaliningradregionen. Men ryska regeringen har ofta försvarat sin rätt att placera vapen där.

Amiral James G. Foggio III, befälhavare över USA:s flottstyrkor i Europa och Afrika och över Natos regionala kommandocentral i Neapel, framhåller områdets stora betydelse för ryssarna.

Upprustningen påverkar dock inte Natos operationer i regionen.

- Vill de utmana oss, så kommer vi att utmana dem. Vi låter oss inte avskräckas av de system som finns där ute, säger amiral Foggo.

Diskussion om artikeln