Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Strömsökocken Anders Samuelssons knivskola: du behöver bara 3 knivar – väss dem med en porslinstallrik

Från 2018
Uppdaterad 02.11.2018 14:51.
En glad man ler mot kameran.
Bildtext En människa med vassa knivar har lätt för att le.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Det råder inget tvivel om saken – kniven är kökets allt i allo. Men hur råda bot på en trubbig kniv?

Läs vidare för Anders Samuelssons knivtips och skötselråd för det vassa redskapet.

Jag är verkligen ingen knivfetischist

Få har en ståtlig arsenal av blänkande japanska knivar i olika storlekar och för varje ändamål.

En skärbräda full med olika köksknivar.
Bildtext En ordentlig kökskniv kostar mellan några tiotals euro och flera hundra euro.
Bild: Yle / Strömsö

Det är heller inget måste, du kommer långt med bara tre knivar förutsatt att de är av god kvalitet. Anders Samuelsson presenterar de viktigaste knivarna..

– Den viktigaste kniven i köket är kockkniven, säger Samuelsson.

Kockkniven ska ha en hög klack så att fingrarna inte slår i skärbrädan.

Närbild på en hand som håller i en kockkniv.
Bildtext Kockknivar kan vara större eller små, men har alltid en klack som skyddar fingrarna från att slå i skärbrädan.
Bild: Yle / Strömsö

Den andra viktiga kniven är en fileringskniv med ett långt, spetsigt och flexibelt blad. Fileringskniven är också bra att ha när du hanterar kött.

– Den här fungerar superbra när du trimmar bort senor och hinnor från större köttbitar.

Närbild på en hand som håller i en fileringskniv.
Bildtext Tack vare flexibiliteten får du filén lös från fiskskinnet.
Bild: Yle / Strömsö

Anders Samuelssons tredje knivtips är otippat. Enligt honom behöver nämligen varje hemmakock en brödsåg i sitt kök.

En brödkniv på en skärbräda.
Bildtext Brödkniven sågar genom både segt och senigt.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Enligt Anders reder brödsågen upp det mesta i köket. Den biter på såväl trötta grönsaker som halvfruset bröd eller kött.

– Det här är en slitvarg du inte behöver vara så noggrann med.

Med de här tre knivarna fixar du det mesta. En fjärde kniv kan vara en liten skal- eller grönsakskniv.

Kör inte kniven i bottnen

En oskarp kniv är lika värdelös som ett ishockeylag utan målvakt.

Anders Samuelsson säger att många använder kniven tills den hunnit bli riktigt trubbig. Men med tanke på redskapets livslängd är regelbundet underhåll en bättre taktik.

– Slipa lite, men ofta. Dra några drag varje gång du ska använda kniven. Då hålls den fin och vass.

En yoghurtskål fungerar

För att vässa kniven behövs varken brynstål eller något annat specifikt redskap. Här duger något mycket vardagligare som var och en har i sitt kök.

– Ta vilken som helst mugg eller tallrik.

Närbild på en kniv som blir vässt mot en porslinsskål.
Bildtext Vilken botten som helst fungerar så länge kärlet har en sträv kant.
Bild: Yle / Strömsö

Poängen är att jobba mot den råa porslinkanten under tallriken.

Artikeln skulle handla om knivar, men kniven och skärbrädan lever nästan i symbios, så Anders slänger in ett tips om skärbrädan.

– Använd skärbrädor av trä. Om du oljar dem med jämna mellanrum håller de länge. När de är slut är det bara att bränna upp dem.

Skärbrädan får också ha lite tyngd så att den inte far omkring när du jobbar.

Aldrig i diskmaskinen

Strömsökocken är inte överdrivet noggrann med sina knivar, men ser han någon tvätta de vassa redskapen i diskmaskin hötter han med näven.

– Härdningen i stålet förstörs. Träet i handtaget förstörs. Diska för hand, aldrig i diskmaskin.

Häng ändå inte läpp över hur du vanvårdat dina knivar. Ett torrt trähandtag får tillbaka sitt lyster med en neutral vegetabilisk olja.

– Du kan smörja in skaftet med olivolja. En gång om året räcker för att förlänga knivens livstid.

Kockkniv på en skärbräda.
Bildtext Olja in handtaget för fukt och lyster i skaftet.
Bild: Yle / Carina Ahlskog

Trots att knivar är en kocks förlängda arm är Anders Samuelsson ändå inte petnoga.

– Jag är verkligen ingen knivfetischist men det är ju mitt viktigaste redskap i det dagliga arbetet. Därför tar jag hand om dem utan att det går till överdrift.

Laga enkel mat utan upphettning

Öva dina knivfärdigheter med att tillreda två snabba förrätter. Anders spektrum i smakernas värld är stort, han rör sig både i Asien och Sydeuropa. Det enda du behöver är en vass kniv.

Portion carpaccio
Bildtext Örtsåsen till carpaccion är nästan gudomlig.
Bild: Yle/Carina Ahlskog

Den första förrätten är en fräsch asiatisk laxtartar. Den andra förrätten är en moderniserad version av den klassiska carpaccion.

På andra språk

Diskussion om artikeln