Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Ilja Janitskin döms till 1 år och 10 månaders ovillkorligt fängelse – Professor: Visar att du måste bete dig som folk också på sociala medier

Från 2018
Uppdaterad 18.10.2018 15:56.
Ilja Janitskin.
Bildtext Ilja Janitskin.
Bild: Mikko Koski / Yle

Helsingfors tingsrätt har dömt Ilja Janitskin till ett ovillkorligt fängelsestraff på ett år och tio månader. Janitskin döms för sammanlagt 16 olika brott som kopplas samman med tidningen MV-lehti.

De 16 brotten Janitskin döms för är:

  • Tre fall av grov ärekränkning
  • Två fall av hets mot folkgrupp
  • Tre fall av upphovsrättsbrott
  • Två fall av sekretessbrott
  • Två fall av penningspelsbrott
  • Fyra fall av penninginsamlingsbrott

Tingsrätten förkastade tre åtalspunkter.

Ärekränkningen riktade sig mot Yle-journalisten Jessikka Aro, som granskat Janitskins kontroversiella nättidning MV-lehti, en studentaktivist som drivit en kampanj mot företag som sponsrade tidningen, och en person som arbetat med flyktingfrågor.

På grund av skriverierna i Janitskins kanaler har de tre målsägande fått mordhot, kränkande meddelanden, bland annat om utseende, och hot om sexuellt våld. Studentaktivistens ansikte hade bland annat klistrats in på pornografiska bilder, och hennes vänner hade inte vågat hålla kontakten med henne.

Hets mot folkgrupp har Janitskin gjort sig skyldig till genom att tillåta publiceras eller själv skriva kränkande och hotfulla texter om judar och muslimer, anser tingsrätten.

Rättsprocessen är omfattande. Bland de övriga målsägandena finns bland annat bloggaren och journalisten Jussi Korhonen, Kaleva365 och Helsingin Sanomat. De hade anmält Janitskin för brott mot upphovsrättslagen. Också detta döms Janitskin för. Enligt rätten har Janitskin tillåtit att material har kopierats från de målsägandes webbsajter och sedan publicerats i Janitskins egna kanaler.

Jantiskin har också begått sekretessbrott enligt tingsrätten då han offentliggjort hemligstämplade uppgifter. Uppgifterna behandlade Helsingforspolisens begäran om att MV-lehti och Uber Uutiset skulle blockeras 2016.

Till sist penningspels- och penninginsamlingsbrotten: rätten slår fast att Janitskin på MV-lehtis och Uber Uutisets sidor olovligt har marknadsfört penningspel, och samlat in pengar utan tillstånd, och startat nya penninginsamlingar då de tidigare stängts ner och utretts av polisen.

Johan Bäckman.
Bildtext Johan Bäckman.
Bild: Mikko Koski / Yle

Bäckman fälls för bland annat ärekränkning

Den omtvistade Johan Bäckman döms till 1 års villkorligt fängelsestraff. Ytterligare en person dömdes till ett villkorligt straff på tre månader.

Johan Bäckman döms på tre åtalspunkter för sin roll i trakasserierna av Jessikka Aro: förföljelse, grov ärekränkning och anstiftan till grov ärekränkning.

Bäckman åtalades för att på sociala medier och genom att ta kontakt med Aro ha smutskastat och trakasserat henne på ett sätt som motsvarar förföljelse. Bland annat har han publicerat nedlåtande bilder på Aro med kränkande texter.

Han har gjort sig skyldig till den grova ärekränkningen bland annat genom att påstå att Aro är drogberoende, och genom att i sina ryska kanaler påstå att hon är en ryskfientlig spion.

Anstiftan till grov ärekränkning innebär i det här fallet att han uppmanade Janitskin att publicera kränkande artiklar om Aro.

Rätten ansåg att Aros egen version av det skedda är trovärdigare än Bäckmans försvar och dömde därför Bäckman på alla punkter.

Sammanlagt 136 000 euro i skadestånd

Av fyra åtalade i rättegången dömdes tre. De tre ska sammanlagt betala 136 000 euro i skadestånd till de målsägande.

Lejonparten står Janitskin för. Han döms, förutom det ovillkorliga fängelsestraffet, till att betala bland annat 35 000 euro till Aro, plus 10 000 till Aro tillsammans med Bäckman.

Matti Tolvanen / Rikos ja prossessioikeuden professori / Tupakka 2 / 11.10.2017
Bildtext Matti Tolvanen.
Bild: Jouni Immonen / Yle

Professor: Man måste bete sig också på sociala medier

Matti Tolvanen, professor i straff- och processrätt säger till Yle Uutiset att domen är hård, och sänder ett starkt budskap. Tolvanen understryker att domen inte ännu har vunnit laga kraft, men att den om den bibehåller sin nuvarande form är mycket betydelsefull.

Enligt Tolvanen är det speciellt intressant att Janitskin ansågs vara ansvarig för MV-lehti. Texterna på sajten har lyckats förhindra de målsägandes vardagliga liv, konstaterar Tolvanen, på ett ytterst skadligt sätt.

Som den här domen visar så hittas nog sätt på vilka dylika kampanjer kan stoppas

Enligt Tolvanen är en privatperson som råkar ut för sådana hatkampanjer som Aro och de två andra kvinnorna ganska kraftlösa.

- Det enda rådet man kan ge är att inte ge upp, utan skrida till åtgärder. Som den här domen visar så hittas nog sätt på vilka dylika kampanjer kan stoppas, säger Tolvanen.

Tolvanen tror att domen kan leda till en positiv utveckling vad gäller inflammerade diskussioner eller försök att göra livet surt för andra människor på nätet.

- På klarspråk är budskapet att du måste bete dig som folk också på sociala medier.