Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

På Helsinki International Horse Show får unga ryttare känna hur det är att rida på en stor arena

Från 2018
Lida Haddas och hennes häst Obora's Metaxa.
Bildtext Lida Haddas och hennes häst Obora's Metaxa tävlar i Nordic Junior Tour.
Bild: Yle / Hanna Othman

Gnäggen och ljudet av hovar mot asfalt ekar mellan husen i Bortre Tölö. Den internationella ridtävlingen lockar ryttare från hela världen till Helsingfors ishall.

På Helsingfors ishalls parkeringsplats finns ett flertal långa, vita tält. De fungerar som tillfälliga stall under Helsinki International Horse Show.

Här tillbringar hundratals hästar samt deras ryttare och medhjälpare de närmaste dagarna medan de väntar på att få inta den stora manegen som byggts upp i ishallen.

Skylt vid Helsingfors ishall som det står Stables på.
Bildtext Raderna av tältstall på ishallens parkeringsplats.
Bild: Yle / Hanna Othman

Under veckoslutet tävlar de finska och internationella proffsen. Helsinki International Horse Show är bland annat en deltävling i banhoppningens World Cup.

Men på onsdagen och torsdagen har också lovande förmågor i början av sin karriär fått en chans att visa upp sig på en stor arena. Ryttare har tävlat i kategorier som amateur tour, pony tour och Nordic junior tour.

En av dem är sjuttonåriga Lida Haddas från Lovisa. Hon och hästen Obora’s Metaxa anlände till Helsingfors redan i tisdags. Hon tävlar i Nordic Junior Tour.

- Metaxa har klarat nätterna riktigt bra. Den är pigg och glad när man kommer in i stallet på morgonen. Vädret är också bra för hästarna, säger Haddas.

Inne i ett temporärt stall på Helsinki International Horse Show.
Bildtext Inne i de temporära stallen står hästarna på rad.
Bild: Yle / Hanna Othman

Nordic Junior Tour innebär att deltagarna, som alla är under 18 år, hoppar hinder på 120 centimeter. De som kommer till finalen ska hoppa hinder på 125 centimeter.

Lida Haddas och Metaxas säsong har hittills gått riktigt bra. Det blev en bronsplats i finska mästerskapen, vilket försäkrade deras plats på Helsinki International Horse Show.

Det är andra året i rad för Haddas på Helsinki International Horse Show. I fjol kom hon femte och hon hoppas på bra resultat i år igen.

- Med tanke på säsongen har vi bra chanser att klara oss, men i ridsport beror mycket på tur. Om jag rider rätt och hästen känns bra och är på sin topp så kan vi ta oss till finalen och få en bra placering, tror hon.

Lida Haddas och hennes häst Obora's Metaxa.
Bild: Yle / Hanna Othman
Lida Haddas och hennes häst Obora's Metaxa.
Bild: Yle / Hanna Othman

Hon är lite mindre nervös i år än i fjol eftersom hon den här gången vet hur allt fungerar. Men nervositeten går aldrig helt bort enligt henne.

Haddas säger att hon litar på sin häst och är mest nervös för hur hon själv ska reagera. Det är väldigt annorlunda att rida inne i Helsingfors ishall.

- Det är en helt annan känsla att tävla där än på vilken som helst annan arena, andra ljus och publik överallt. Då man kommer in i manegen måste man fokusera på sin egen prestation och hästen. Det bästa är att ta kontakt med hästen och ha den som sitt säkerhetsbälte. Inte bry sig om läktaren och ljuden.

Lida Haddas ser fram emot att få se de stora namnen tävla. Men hon känner också många som tävlar i de andra kategorierna och ser fram emot att se deras prestationer.

Hon tycker det är bra att stallen ligger intill ishallen, för då är det lätt att också ofta kila iväg och kolla hur Metaxa har det.

Helsinki International Horse Show-evenemanget arrangeras i Helsingfors ishall mellan den 17 och 21 oktober.

Lida Haddas tävlar i Helsinki International Horse Show

9:16