Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Trump varnar Mexiko för centralamerikansk invandring: USA stänger gränsen och sätter in militären om inte Mexiko hejdar migrationen

Från 2018
Honduranska ungdomar vid ett migrantcenter
Bildtext Honduranska ungdomar vid ett migrantcenter
Bild: EPA-EFE/Esteban Biba

President Donald Trump säger att han tänker placera ut soldater och stänga gränsen mot Mexiko i söder om inte Mexiko börjar vidta åtgärder för att stoppa den stora mängd migranter som är på väg till USA från Guatemala, Honduras och El Salvador.

Enligt Trump blir USA utsatt för kriminella element och droger på grund av invandringen från söder.

Flera tusentals honduranska migranter har under veckan kommit via Guatemala till Mexiko i hopp om att kunna ta sig över gränsen mellan Mexiko och USA.

Migranterna flyr från våld och fattigdom i Centralamerika.

President Trump har framfört sitt hot på Twitter:

"Utöver att stoppa alla utbetalningar till dessa länder - som ser ut att ha tappat kontrollen över sin befolkning - måste jag i de starkaste ordalag be Mexiko förhindra den här anstormningen, och om detta inte är möjligt så kommer jag att kalla in USA:s militär och stänga vår gräns i söder."

Trump skärper tonen inför mellanårsvalet i november

President Trumps utfall mot migranter är välbekant och utgjorde en del av hans presidentvalskampanj.

Hans fientlighet gentemot Mexiko har svalnat en aning under den senaste tiden i samband med valet av Andrés Manuel Lopez Obrador till ny president i Mexiko.

Trots sina ideologiska motsättningar har de två presidenterna hittills gjort framsteg på flera håll och lyckades bland annat underteckna ett nytt handelsavtal mellan USA, Mexiko och Kanada (USMCA).

Men med tanke på det stundande mellanårsvalet i november börjar Trump skärpa tonen igen.

Mellanårsvalet är av avgörande betydelse för huruvida Vita huset ska kunna sätta den avgörande politiska agendan i fortsättningen.

Trump ser nu ut att återgå till sin tidigare hetsiga retorik:

"Angreppet mot vårt land vid vår södra gräns - inbegripet kriminella element och droger som flödar in - är mycket viktigare för mig, som president, än handel eller USMCA."

Diskussion om artikeln