Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Den saudiska journalisten Jamal Khashoggi sista kolumn i WP: Regeringar ges fritt spelrum att kontinuerligt tysta ner medier

Från 2018
Uppdaterad 18.10.2018 23:39.
Journalisten Jamal Khashoggi.
Bildtext Journalisten Jamal Khashoggi.
Bild: Ali Haider / EPA

Tidningen Washington Post har publicerat den försvunna - och förmodligen mördade - saudiska journalisten Jamal Khashoggis sista kolumn i tidningen.

Jamal Khashoggi kritiserar den bristande yttrandefriheten i Mellanöstern.

Han påtalar omvärldens tystnad i fråga om det sätt som journalister behandlas på i länder i Mellanöstern. Enligt honom ges arabiska regeringar fritt spelrum och därmed kan de kontinuerligt tysta ner medierna.

- Arabvärlden står inför en ny sorts järnridå som inte har byggts upp utifrån. Det handlar om en maktkamp bland aktörer inne i det egna landet.

WP fick kolumnen en dag efter försvinnandet

Washington Post fick Jamal Khashoggis kolumn av hans assistent och översättare en dag efter att Khashoggi hade försvunnit.

Tidningen har väntat med att publicera kolumnen eftersom tanken var att texten ännu skulle editeras tillsammans med Khashoggi.

Khashoggi försvann i början av oktober under ett besök på det saudiska konsulatet i Istanbul. Saudiarabien misstänks stå bakom försvinnandet.

Turkiet hävdar att Khashoggi styckmördades på konsulatet i Istanbul och har också namngett de 15 saudier som flög in och ut ur Turkiet och som misstänks vara inblandade i fallet.

Saudiskt investeringsmöte nästa vecka bojkottas av politiker och företag

Den försvunna saudikritiska journalistens öde får nu effekter på en stor finansieringskonferens som enligt planerna ska hållas i Ryad i Saudiarabien nästa vecka. Mötet kallas också för Davos i öknen.

På torsdagen meddelade Nederländernas finansminister Wopke Hoekstra att han inte deltar. Orsaken är oron över den försvunna och förmodligen mördade saudikritiska journalisten Jamal Khasoggi.

Också en holländsk handelsdelegation meddelade i dag att den inhiberar sin planerade resa till Saudiarabien i november.

Även Frankrikes finansminister drar sig ur finansieringskonferensen. Bruno Le Maire meddelade i fransk tv att han inte reser till Ryadh. Le Maire sade att de fakta som kan kopplas till den saudiska journalistens försvinnande är allvarliga, och att de saudiska myndigheterna måste ge en förklaring på det som skett.

Den brittiska handelsministern Liam Fox som skulle tala vid mötet har också dragit sig ur, uppger BBC.

Vidare har ett flertal affärsmän på hög nivå meddelat att de inte kommer att delta i konferensen i Saudiarabien.

Inte heller chefen för internationella valutafonden, Christine Lagarde, deltar.

USA:s president Donald Trump säger att han inväntar en rapport om Khashoggis öde. Enligt Trump vill USA inte överge sin allierade.

Diskussion om artikeln