Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Journalisten Jeanette Björkqvist testade att leva helt ärligt i en vecka

Från 2018
Jeanette Björkqvist och Simo Levanto poserar framför en tegelvägg.
Bildtext Jeanette Björkqvist levde ärligt i en vecka. Med i diskussionen var också arbetsplatspsykologen Simo Levanto.
Bild: Yle/Parad Media

Det sägs att ärlighet vara längst, men hur ärlig är det okej att vara? Journalisten Jeanette Björkqvist testade att leva ärligt i en vecka och fick sig flera tankeställare.

I sitt jobb som journalist är Jeanette Björkqvist i allmänhet väldigt ärlig och rättfram. Men visst måste också hon ty sig till lite vita lögner ibland eller kanske linda in vissa saker i lite mjukare formuleringar.

– För att kunna anta den här utmaningen var jag nog tvungen att göra en liten konsekvensbedömning av hur min vecka skulle se ut och vad den här ärligheten skulle innebära, berättar Jeanette Björkqvist.

Utmaningen ledde till tystnad i vissa fall

Under den första dagen berättade Jeanette om utmaningen för en kompis och fick direkt en del frågor om det och frågor som givetvis krävde ärlighet.

– Sedan valde jag faktiskt att inte säga något till min man om att jag hade den här utmaningen på gång, konstaterar hon. Men jag är ganska ärlig nog vanligen också.

En sak som ärlighetsutmaningen ledde till var att Jeanette, som vanligen inte drar sig för att säga vad hon tycker, nu i endel sammanhang valde att vara tyst. Detta av rädsla för att hamna i konfliktsituationer som skulle kunna tvinga henne till att vara ärlig i lägen, där diplomati i form av uppmjukade formuleringar eller vita lögner kanske annars skulle vara att föredra.

– Alla har ju varit med om att man bara hittar på något svepskäl för att inte behöva tacka ja på en inbjudan, fast den egentliga orsaken är att man bara inte orkar, konstaterar hon.

Att däremot säga rakt ut att man inte orkar kan känns plumpt och nonchalant och är kanske därför något man helst inte gör. Även om det är en fullt godtagbar orsak till att tacka nej.

Undvek konfrontationer avsiktligt

– Jag undvek avsiktligt också en del uppdragsgivare under veckan, medger hon.

Att konfrontera chefer kändes inte som en bra tanke och det råkade sig dessutom så att Jeanette hade mycket frilansuppdrag som hon kunde arbeta helt självständigt på under veckan och därför inte tvingades ta så mycket hänsyn till kollegor.

– Det är ju kanske lite oärligt att hålla tyst i sådana situationer där man i vanliga fall skulle säga ifrån, men jag gjorde så, feg som jag var, för man vill ju inte skapa konflikter heller, konstaterar hon.

Man kan vara ärlig men artig

Simo Levanto är arbetsplatspsykolog och har jobbat mycket bland annat med hur man skapar en ärlig och öppen stämning på arbetsplatsen.

– En viktig fråga är just det här med att man är orolig för att såra andra. Att det är kan vara bra att vara ärlig men ändå artig eller respektfull samtidigt, säger Simo Levanto.

I många fall kan ärlighet vara väldigt bra men man kan också skapa väldigt många problem om man tycker att ärlighet alltid måste vara konfronterande. Det kan vara bra att minnas.

– En ganska vanlig situation är att man har ett möte, där man frågar sig hur man kan förbättra saker och ting på arbetsplatsen, och alla bara är tysta, för att man är rädd för att ärligt ta itu med problemen som finns, konstaterar han.

– Man vill kanske inte heller bli stämplad som besvärlig och utmana systemet med hur saker sköts, säger Jeanette. Och alla chefer uppskattar kanske inte att man är helt ärlig.

Trygghet och öppenhet lönar sig på sikt

Enligt Simo Levanto handlar det mycket också om hur man själv och ens kollegor reagerar på ärlighet. Hur medveten är man om hur man själv reagerar på att någon tar upp ett problem? Det händer lätt att man sedan tar kritiken mer personligt än vad man hade tänkt sig.

– Chefer måste också ibland kunna vara ärliga med vad de inte får säga, Menar Simo Levanto. Det vill säga att man konstaterar "jo, jag har den här informationen, men den får jag av vissa orsaker inte dela med mig".

Det som lönar sig att göra på arbetsplatser i allmänhet är att bygga upp ett öppet klimat där folk känner sig trygga och där det är okej att prata om saker och ting.

– Då kan man ta itu med små problem innan de blir stora.

Jeanette Björkqvist och Simo Levanto medverkar i Efter Nio radio på lördag 20.10.2018 kl. 9.03 i Yle Vega och på Yle Arenan.

Journalisten Jeanette Björkqvist försöker leva helt ärligt

36:00

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln