Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Lokalt live: Många vill träffa Mumintrollen innan de går i ide

Från 2018
Lokalt live: Träffa Mumin och hans vänner innan de går i ide - Spela upp på Arenan

Mot slutet av hösten börjar Muminfamiljen förbereda sig för vintern. De plockar svamp och bär, de syltar och saftar, och de äter en kopp med granbarr för att kunna sova gott hela vintern.

De tre sista veckosluten i oktober och under höstlovet har Muminvärlden i Nådendal öppet, så att alla barn och Muminvänner har möjlighet att träffa alla karaktärer innan de sover sin vintersömn.

Ett barn i grönturkos regnrock sitter i sin mammas famn och tittar på en teaterföreställning i Muminvärlden i Nådendal.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Det är första gången Muminvärlden har öppet några dagar under hösten också och då vädret mestadels har varit fint har det varit rätt många besökare.

Det är många som vill krama sina favoriter, fotograferar och filmar dem och man vill veta vad Mumintrollen sysslar med på hösten.

Gäster från många länder

– Vi leker mycket och vi äter pannkakor, och ibland letar vi efter Trollkarlens hatt, berättar Lilla My.

Lilla My har ett annat namn också, men det berättar hon inte för oss.

– Förstås inte. Jag är ju Lilla My, säger Lilla My.

Två barn kramar Sniff i Muminvärlden i Nådendal.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Barn och många vuxna likaså går runt bland de olika försäljningsstånden och husen som byggts för Muminvärlden. Och det hörs många olika språk.

– I dag har vi mycket gäster från Finland, då det är höstlov, men också från Ryssland, Japan och Kina. Och kanske någon familj från Sverige med, säger Ida-Maria Lohikoski som arbetar inom Muminvärldens marknadsföring.

En japansk turist fotograferar i Muminvärlden.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Yle Åboland besökte Muminvärlden och träffade Mumintrollet, Lilla My, Snorkfröken, Muminmamman, Muminpappan och Sniff en av de sista dagarna innan de går i ide.

Många barn höll med om att det skulle vara skönt att få sova hela vintern, precis som Muminfamiljen, och få vakna först då det är vår igen.

Diskussion om artikeln