Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Susanna Ginman om SFP:s kamp för Vasa centralsjukhus: ”Visst kan det vara ett trumfkort”

Från 2018
Uppdaterad 18.10.2018 20:16.
Susanna Ginman är chef för ledarredaktionen på Hufvudstadsbladet.
Bildtext Susanna Ginman är chef för ledarredaktionen på Hufvudstadsbladet.
Bild: Yle / Mattias Fagerholm

Även om SFP inte lyckades övertyga social- och hälsovårdsutskottet om att låta Vasa centralsjukhus erbjuda omfattande jour har debatten gett partiet en chans att visa att det behövs, analyserar Susanna Ginman, chef för ledarredaktionen på Hufvudstadsbladet.

På torsdagen röstade riksdagens social- och hälsovårdsutskott för att Vasa centralsjukhus inte ska få erbjuda omfattande jour.

Resultatet var inte helt oväntat eftersom det redan är andra gången beslutet fattas. SFP hade ändå hoppats kunna vända på steken och få en majoritet av utskottsmedlemmarna att rösta på Veronica Rehn-Kivis ändringsförslag om att ge VCS omfattande jour.

Samtidigt har SFP nu fått visa att de faktiskt kämpar för det här, vilket inte är dåligt ur en taktisk synvinkel

Susanna Ginman

Den manövern lyckades inte, men den hetsiga debatten kan ändå ha varit något positivt för SFP.

- Klart att det är en besvikelse för partiet även om det inte var så överraskande. Samtidigt har SFP nu fått visa att de faktiskt kämpar för det här, vilket inte är dåligt ur en taktisk synvinkel, säger Susanna Ginman.

Kan det vara en trumf på hand i valkampanjen?

- Visst kan det vara det. Det här är inte den enda gången som regeringen har visat att den inte i praktiken har förståelse för det svenska i Finland. På sätt och vis är det ett trumfkort för SFP att visa att de behövs.

Låga stilpoäng för turerna med Puska

Centerns Pekka Puska har också haft en synlig roll i debatten om Vasa centralsjukhus.

Han sade sig först vara för omfattande jour i Vasa, men efter vad han kallar påtryckningar från Samlingspartiet ställde han sig ändå i regeringsledet och röstade mot förslaget.

Pekka puska seisoo portaikossa
Bildtext Pekka Puska är läkare och har varit generaldirektören för Institutet för hälsa och välfärd.
Bild: Mårten Lampén / Yle

Dramatiken kring Puska får inte regeringen att framstå i positiv dager, anser Ginman.

Hon menar att det inte är ovanligt att ledamöter från ett regeringsparti förväntas stöda regeringens förslag, men att det i det här fallet blev exceptionellt och närmast tragikomiskt.

– Det ger jättedåliga stilpoäng. Man måste ju tänka på hur det ser ut för alla som inte spelar det politiska spelet. Hur ser det ut för dem som tycker att det här är en viktig fråga? Det ökar ju verkligen inte förtroendet för politiken.

Sista ordet är inte sagt

Trots dagens nederlag har de som förespråkar omfattande jour i Vasa ännu en gnutta hopp kvar.

Det finns två stycken lagmotioner som tar upp frågan och även ett medborgarinitiativ som den nuvarande riksdagen ska behandla. Om inte något av alternativen ger önskat resultat, hoppas man att SDP:s Antti Rinne ska bli räddaren i nöden.

SDP:S ordförande Antti Rinne i Helsingfors den 2 februari 2018.
Bildtext Antti Rinne har lovat att se till att Vasa centralsjukhus får omfattande jour om SDP får makten i nästa riksdagsval.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press

Det förutsätter visserligen att SDP lyckas ta makten i vårens riksdagsval och att Rinne kommer ihåg sitt löfte om att ge Vasa omfattande jour.

– Men även om Socialdemokraterna skulle bli det största partiet så kommer de inte att sitta i regeringen ensam. Så det är ju ändå en förhandlingsfråga, säger Ginman.

Jag tycker inte att man kan säga att den här saken nu en gång för alla är slutbehandlad

Susanna Ginman

Ginman påminner också om det ovanliga utlåtande som president Sauli Niinistö gav då han stadfäste den ursprungliga lagen för snart två år sedan.

– Han sade att det verkligen måste vara på det sättet att vården fungerar på svenska i Seinäjoki där fulljouren i Österbotten ska placeras. Där är det lite upp till bevis nu, så jag tycker inte att man kan säga att den här saken nu en gång för alla är slutbehandlad.

Diskussion om artikeln