Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Läcker avslutning på ligasäsongen: HJK och PK-35 gör upp om mästerskapet på lördagen – ”Det bästa som finns är att spela en final”

Från 2018
Uppdaterad 18.10.2018 20:44.
Hanna Ruohomaa och Emilia Iskanius.
Bildtext HJK och Hanna Ruohomaa är en match från klubbens första mästerskap på 13 år.
Bild: Lehtikuva

Insatserna kunde inte vara högre inför den sista omgången i damernas fotbollsliga. HJK och PK-35 avgör mästerskapets öde på lördagen.

Det är fördel HJK inför den avgörande matchen i damligan som spelas på lördagen i Helsingfors. Med en omgång kvar att spela toppar HJK tabellen med två poäng före PK-35 som kommer på besök till Tölö.

För HJK räcker det med ett oavgjort resultat medan PK-35 måste vinna för att ta hand om mästerskapet.

PK-mittfältare Eva Nyström är övertygad om att den direkt avgörande matchen ska sluta i Vandalagets kalas, även om HJK har både poängförsprång och dessutom får spela på hemmaplan.

– De har en fördel i att få spela hemma. Tölö fotbollsstadion har alltid varit ett svårt ställe för oss. HJK har ett bra lag men jag tror vi vet hur vi ska lösa utmaningen, säger Nyström som tycker det är häftigt att avsluta säsongen med en så stor match.

– Det är bra med lite spänning i bakgrunden. Jag tror det hjälper mig i mitt spel. Hoppas det kommer många och titta nu när det på riktigt är något som vi spelar om.

En seger var

I säsongens två tidigare matcher har bägge lagen tagit var sin trepoängare. I årets första möte var HJK bättre med 1–0 men då lagen drabbade samman senast var PK-35 vassare med 2–0.

– Senast höll vi bollen och de tröttnade efter första halvleken. Sedan fick vi många målchanser i andra halvleken, säger Nyström som menar att laget ska satsa på samma strategi också på lördagen.

– Bara vi lyckas hålla dem borta från målchanser så tar vi hand om guldet.

För HJK räcker alltså ett kryss medan PK-35 måste hitta rätt i alla fall en gång. Nyström hoppas att HJK inte ska backa alltför mycket.

– Om de försöker spela så tror jag att vi hittar bättre utrymme för att bygga chanser.

Meriluoto jagar första mästerskap

HJK:s rutinerade landslagsmålvakt Minna Meriluoto har varit med om ett och annat men har under sin långa karriär aldrig firat ett ligamästerskap. Nu skulle det vara dags, tycker 33-åringen.

– Det känns väldigt spännande. Jag har aldrig varit med om det här förut. Att vinna guld är väldigt viktigt för mig och för klubben. Jag kommer att njuta av den här matchen, det bästa som finns är att spela en final, säger Meriluoto.

Det är ändå inte bara lagkaptenen Meriluoto som suktar efter framgång. I herrligan lyfter HJK bucklor titt som tätt men på damsidan har klubben inte firat mästerskap på 13 år.

Det är ändå inte bara lagkaptenen Meriluoto utan hela klubben som törstar efter framgång. I herrligan lyfter HJK bucklor titt som tätt men på damsidan har laget inte firat mästerskap på 13 år.

Annat var det förr. Med sina totalt 22 mästerskap brukade HJK vara den stora dominanten också i damfotbollen men de senaste åren har istället tillhört PK-35 som är ute efter sitt sjunde mästerskap det här årtiondet.

– Som klubb har HJK jobbat hårt och har blivit bättre och bättre varje år. Nu är det dags för HJK att ta guldet, vi är värda det, slår Meriluoto fast.

Att HJK har ett poängmässigt försprång och dessutom får spela på hemmaplan är något som ger en viss trygghet åt laget. Meriluoto hoppas ändå att spelarna inte ska bry sig om hur det ser ut i serietabellen.

– Jag hoppas det inte blir så att vi börjar tänka att det räcker om det blir oavgjort. Om vi pressar hårt och vågar vara det laget som styr matchen så då kan vi ta guldet.

– Vi får spela på hemmaplan vilket är viktigt. Vi har varit bra och här och presterat bra då det gäller. Vi har gjort mycket mål i de senaste matcher, jag tror att vi är det starkare laget.

Damligans sista omgång spelas på lördagen. Matchen mellan HJK och PK-35 spelas på Tölö fotbollsstadion med start klockan 18.00.

Diskussion om artikeln