Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Khashoggis kvarlevor eftersöks i skogen – högt uppsatt officerare tros få skulden

Från 2018
Uppdaterad 19.10.2018 09:21.
Turkiska poliser som lämnar det saudiska konsultatet i Istanbul efter att ha genomsökt byggnaden.
Bildtext Turkiska poliser som lämnar det saudiska konsultatet i Istanbul efter att ha genomsökt byggnaden.
Bild: EPA/ERDEM SAHIN

Det saudiska konsulatet där journalisten Jamal Khashoggi tros ha dödats är redan genomletat, men utan resultat. Nu söker utredare efter hans kropp i närliggande områden i stället.

Khashoggi misstänks ha styckmördats i det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet den 2 oktober, men än så länge är hans kropp – eller vad som finns kvar av den – spårlöst försvunnen.

Både konsulatet och generalkonsul Mohammed al-Otaibis residens har genomsökts den här veckan och insamlat bevismaterial ska dna-testas.

Poliser som lämnar det saudiska konsulatet i Istanbul efter att ha genomsökt byggnaden.
Bildtext Poliser som lämnar det saudiska konsulatet i Istanbul efter att ha genomsökt byggnaden.
Bild: All Over Press/Sedat Suna

Men i brist på en kropp har spaningarna utvidgats till att omfatta även områden i närheten av konsulatet.

En anonym turkisk myndighetsperson säger att de skyldiga kan ha gjort sig av med kroppen i en närliggande skog i Istanbul.

Även en farm i den närliggande provinsen Yalova genomsöks. Yalova ligger strax söder om Istanbul, på andra sidan Marmarasjön.

Mördarna varnade generalkonsuln?

Enligt uppgifter i den turkiska tidningen Hürriyet ska generalkonsul al-Otaibi inte vara ansvarig för mordet. Han kan däremot vara i fara eftersom han har bevittnat händelsen.

Enligt en kolumnist som skriver för Hürriyet finns det ljudinspelningar där man hör generalkonsuln protestera mot mordet.

På inspelningen uppmanas generalkonsuln hålla tyst om han vill fortsätta leva.

Fallet fick dessutom en ny intrig under torsdagen då Mashal Saad al-Bostani, en person som tros ha varit med när Khashoggi dödades, själv dog i en bilolycka.

Den turkiska kolumnisten skriver i Hürriyet att bilolyckan inte alls var en olycka, utan snarare en varning för vad som kan hända om man berättar om vad som hände Khashoggi.

Saudiernas plan: förhör som "gick för långt"

Turkiska myndigheter hävdar att de har både ljud- och bildmaterial som stöd för påståendet att Khashoggi har styckmördats.

Hittills har Saudiarabiska myndigheter sagt att de inte vet något om vad som kan ha hänt Khashoggi.

Mohammed bin Salman, Saudiarabiens kronprins, fotograferade i juni 2018.
Bildtext Kronprins Mohammed bin Salman.
Bild: /All Over Press

Men New York Times kan rapportera att den saudiska kronprinsen Mohammed bin Salman har planerat att lägga skulden på general Ahmed al-Assiri, en högt uppsatt underrättelseofficer och nära rådgivare till kronprinsen.

Tre personer uppger för New York Times att planen är att säga att al-Assiri endast beordrades att förhöra Khashoggi.

Sedan ska al-Assiri endera ha missuppfattat ordern, alternativt ska han ha gått för långt under förhöret och dödat Khashoggi.

Trump: "Det är mycket ledsamt"

Oavsett hurdan saudiernas officiella version är, kommer den att bli beklämmande för kronprinsen om det kan bevisas att Khashoggi har mördats av saudiska myndigheter.

Att kronprinsen har gett order om att förhöra en person som lever i exil i USA endast för att personen har skrivit kritiska texter om Saudiarabiens ledning ses inte med blida ögon.

Journalisten Jamal Khashoggi.
Bildtext Jamal Khashoggi, försvunnen sedan den 2 oktober, förmodas ha blivit mördad.
Bild: Ali Haider / EPA

USA:s president Donald Trump har tidigare undvikit att kommentera händelsen närmare, men nu säger han att det verkar som om Khashoggi är död.

- Det ser verkligen så ut. Det är mycket ledsamt, men det ser så ut, svarar Trump kortfattat på frågan om han tror att Khashoggi är avliden.

Trump säger också att konsekvenserna kan vara mycket allvarliga för eventuella saudiledare som kan finnas skyldiga till händelsen.

Flera människorätts- och pressfrihetsorganisationer vill att FN ska utreda händelsen för att utredningen ska bli trovärdig och transparent.

Källor: The Guardian, Reuters, Aftonbladet, Hürriyet, AFP, New York Times, TT

Diskussion om artikeln