Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Skolmat, städtjänster, bibliotek och annat - så här påverkas Svenskfinland av JHL:s strejk

Från 2018
Uppdaterad 23.10.2018 08:26.
En lunchservering.
Bild: Marie Söderman / Yle

Här kan du läsa hur JHL:s tvådagarsstrejk påverkar Svenskfinland. Strejken inleddes vid midnatt måndagen den 22 oktober och avslutas vid midnatt den 23 oktober. Den är en protest mot regeringens planer på att försvaga uppsägningsskyddet.

I skolor, daghem och inom äldreomsorgen serveras eventuellt ingen mat under strejken. Strejken syns också inom städtjänsterna.

En del av servicearbetena förblir ogjorda och en del av biblioteken och kulturcentren samt kommunernas idrottsplatser är stängda under strejken.

Vissa kommuner påverkas inte av strejken, bland annat Lovisa kommer inte att påverkas.

Huvudstadsregionen

Helsingfors
I skolor och daghem kommer det att serveras lunch, men lunchlistorna kan eventuellt förändras.

Under strejken kommer det ändå inte att erbjudas avgiftsbelagt mellanmål i skolorna.

Strejken påverkar inte instanser som använder sig av Sodexo eller Fazer Amica.

Av idrottshallarna håller Sportkvarnen i Kvarnbäcken, Tölö sporthall samt simhallarna på Georgsgatan och i Östra centrum öppet.

Jakobackas simhall håller delvis öppet för skolornas simlektioner.

Britas sim- och bollhall håller stängt under strejken.

Biblioteken, ungdomasgårdarna och muséerna håller troligtvis öppet.

Esbo
I Esbo påverkas kommunens städ-, fastighets-, kultur- och idrottstjänster.

Också Espoo Catering, som levererar mat till daghem, skolor och seniortjänster, deltar i strejken.

Det kommer alltså inte att serveras mat i alla skolor och daghem. Vårdnadshavarna informeras när läget klarnar. Espoo Catering strävar efter att med hjälp av undantagsarrangemang leverera maten.

I daghemmen kan det råda personalbrist vilket kan leda till ändringar i öppethållningstiderna.

Vanda
I Vanda är det delvis oklart hur mat- och städtjänsterna kommer att påverkas. Matleveranserna till äldre- och handikappsomsorgen kommer ändå att fungera som normalt.

I Helsinge skola kommer lunchserveringen också att fungera som normalt.

Simhallarna i Vanda håller stängt på måndag och tisdag.

Borgå

Också Borgå påverkas av strejken. Matserveringen i daghem och skolorna påverkas.

Borgå stad meddelar att de i första hand strävar efter att få matserveringen till daghemmen, i skolorna skall alla elever ha med sig egen matsäck.

Daghemmens och skolornas matlistor måste också eventuellt ändras efter måndag och tisdag på grund av strejken.

Social- och hälsovårdssektorns måltidsservice samt Näse hälsovårdscentrals städ- och fastighetsservice berörs inte av strejken.

Strejken påverkar också stadens övriga tjänster. Till exempel inom äldreomsorgen städas servicehusen och Äppelbackens servicecenter inte på strejkdagarna. Också städtjänsterna i äldreboenden påverkas.

Borgå stad informerar om strejkens verkningar på sin webbplats. Wilma är också i bruk från och med fredagen.

Sibbo och Lovisa påverkas inte av strejken.

Raseborg

Flera daghem i Raseborg blir utan lunch under strejken. De är:
Solglimtens daghem, Sandbo daghem, Solbacka daghem, Billnäs daghem, Labyrintens daghem, Rasebo daghem, Mustion päiväkoti och Klockars vid Kila daghem (resten av Kila daghem får mat).

På vissa daghem får barnen mat, men den delas ut annan personal. De daghemmen är: Österby daghem, Vesterbo daghem, Österby och Vesterby förskola, Skogsgläntan, Langansböle daghem, Mäntykoto daghem, Snicknäs daghem, Bromarv daghem, Kila daghem (förutom underavdelningen Klockars som inte får lunch).

Många daghem fungerar ändå som vanligt. De är: I dessa daghem fungerar nästan allt som vanligt: Mäntykoto/Röllit förskola, Björkebo daghem, Tunabo daghem, Båssaboda daghem, Snappertuna förskola, Tunabo daghem, Nalle gruppfamiljedaghem, Lövkulla gruppfamiljedaghem, Bäljars gruppfamiljedaghem, Viljonkat/Kiilan päiväkoti (Fixhuset), Svartå daghem och förskola, Pojo daghem och Fiskarin päiväkoti.

Strejken kan synas i städ-, måltids- och fastighetstjänsterna. Också simhallerna och andra idrottstjänster påverkas.

Exempelvis serveras det skollunch i bara tre skolor, meddelar Raseborgs stad. Det är Billnäs skola, Svartå skola och Ekparkens skola.

De andra skolorna och gymnasierna blir utan mat.

Inom äldrevården i regionen ordnas matutdelningen i stort sett som normalt, men ändringar i matlistorna kan förekomma.

Ekenäs bollhall och Karis idrottshall är stängda under de två dagarna då köks- och städpersonal strejkar. Det betyder att alla träningsturer i hallarna är inhiberade av säkerhetsskäl.

Hangö, Ingå, Lojo, Sjundeå berörs inte av strejken.

Åboland

I Pargas och i Kimitoön kommer dagis- och skolbarn att få mat på måndag och tisdag.

I Kimitoön berörs skolor och daghem överhuvudtaget inte av JHL:s strejk, eftersom fackförbundet har valt att strejka i andra städer och kommuner denna gång.

I Pargas berörs daghem och skolor, men staden har lyckats ordna varm lunch på alla daghem. Dessutom serveras varm mat i alla skolor i de gamla skärgårdskommunerna; Nagu, Korpo, Houtskär och Iniö.

Lunchen kan vara en annan än det står på matsedeln, men alla får varm mat och man tar i beaktande alla specialdieter. Maten kan också variera på grund av underbemanning, och i Korpo berörs städningen av strejken.

Skoleleverna i skolorna i gamla Pargas får ingen varm skolmat, utan istället frallor med pålägg, frukt och en måltidsdryck.

I Åbo berörs skolmat och idrott av strejken

I Åbo måste daghemsbarnen och skoleleverna däremot ta med sig egen mat.

Åbo stad önskar också att daghemsbarnen äter sin frukost hemma på måndag och tisdag.

Strejken påverkar inte Arkeas kunder inom äldreomsorgen, vården eller hemservicen.

Strejken påverkar i Åbo också simhallar och andra motionsanläggningar som antingen har kortare öppettider eller är helt stängda medan strejken pågår.

Arkea, som i Åbo står för städ- och restaurangtjänsterna, deltar i strejken. Äldreomsorgen och sjukhusen påverkas ändå inte.

Tammerfors

Strejken påverkar maten i många daghem och skolor. En del av daghemmen serverar kall mat samt gröt.

Mat för dem med specialdiet kommer inte att kunna serveras, så för personer med allergi eller annan specialdiet lönar det sig att ta med egen mat.

I största delen av skolorna gäller det att ta med egen lunch. Skolorna erbjuder därtill frukt, bröd och saft.

En del av skolornas lunch serveras ändå normalt.

Österbotten

I Vasa med omnejd påverkas bland annat följande verksamheter av strejken: Vasa stadsbibliotek, Österbottens museum, konstmuseerna Kuntsi och Tikanoja, simhallen, Sandviksstadion, ishallen och Botniahallen.

I Vasa påverkas inte skolmaten av strejken.

Stadens städtjänster inom servicebolaget Tee Se Botnia omfattas också av strejken. Det innebär att skolor, daghem, kontor och hälsostationer inte blir städade som normalt under strejken.

I Karleby omfattas strejken av bland annat simhallen, ishallen samt städ- och kosthållningstjänsterna vid stadens daghem och skolor. I Karleby blir det annorlunda lunchservering på skolor och daghem.

Karleby försöker ordna så att barnen får mat, men maten kommer sannolikt att serveras kall i de flesta skolor. Inom småbarnspedagogiken i Karleby försöker daghemspersonalen själv ordna så att barnen ska få varm mat till lunch.

Fackförbundet JHL har lokalt fattat beslut om vilka verksamheter som deltar i strejken.

Artikeln är delvis baserad på Yle Uutisets artikel Pakataanko lapselle eväät reppuun maanantaina? Katso, kuinka JHL:n lakko näkyy sinun kotikunnassasi skriven av Tuomas Hirvonen.

Artikeln uppdaterad kl. 7.00 med mer uppgifter om strejkens effekter i Västnyland. Ytterligare en uppdatering om läget i Svenskfinland gjordes kl. 11.

Uppdatering 10.22 med uppgifter om hur strejken påverkar i Borgå

Diskussion om artikeln