Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Alla skolelever i Borgå måste ta matsäck med på måndag och tisdag – strejken drabbar fler än väntat

Från 2018
Uppdaterad 19.10.2018 11:24.
Pojke håller en smörgås i handen.
Bildtext Det är egen matsäck som gäller för skoleleverna i Borgå på måndag och tisdag.
Bild: Yle/Monica Forssell

Borgå lokalservice meddelar nu att man inte har möjlighet att servera någon skolmat alls på måndag och tisdag. Orsaken är fackförbundet JHL:s strejk.

Fackförbundet JHL har utlyst en politisk strejk för måndag och tisdag, alltså den 22 till 23 oktober. Strejken påverkar den måltids-, städ- och fastighetsservice som produceras av Borgå lokalservice.

Borgå lokalservice meddelar nu att strejken orsakar störningar främst vad gäller måltids- och städservice i skolor och daghem.

– Vi beklagar besvär som strejken orsakar för familjerna. Vi gör vårt bästa för att minimera störningarna, säger Annika Malms-Tepponen, vd för Borgå lokalservice, i ett pressmeddelande.

Eftis, skolor och förskolor utan mat

Tidigare i veckan trodde lokalservice ännu att bara högstadie- och gymnasieeleverna skulle behöva ha matsäck med sig, men nu har det klarnat att strejken berör alla skolor.

Borgå lokalservice kan leverera mat till alla daghem, men de praktiska arrangemangen måste ändras också där.

Skolor, eftermiddagsklubbar och förskolor i anslutning till skolorna kan däremot inte bjuda på mat.

– Som matsäck passar till exempel olika frukter och grönsaker, och även mellanmålskex och smörgåsar som inte far illa för snabbt. En bra fyllning i smörgåsarna är till exempel ost eller medvurst. Det lönar sig också att ha saft eller en vattenflaska med sig, säger Malms-Tepponen.

Daghemmens och skolornas matlistor måste också eventuellt ändras efter måndag och tisdag på grund av strejken.

Påverkar inte social- och hälsovården

Social- och hälsovårdssektorns måltidsservice samt Näse hälsovårdscentrals städ- och fastighetsservice berörs inte av strejken.

Strejken påverkar också stadens övriga tjänster. Till exempel inom äldreomsorgen städas servicehusen och Äppelbackens servicecenter inte på strejkdagarna.

Borgå stad informerar om strejkens verkningar på sin webbplats. Wilma är också i bruk från och med fredagen.

– Strejken försvårar servicen till våra invånare på ett beklagligt sätt. Det är skäl att minnas att strejken är en politisk protest mot den lagförändring som regeringen bereder, och som inte berör kommunerna. Därför är det beklagligt att strejken påverkar kommunal basservice, konstaterar Anu Kalliosaari, personaldirektör vid Borgå stad.

Lovisa och Sibbo påverkas inte av strejken.

Diskussion om artikeln