Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ett steg i taget norrut: De söker inte bara den amerikanska drömmen - de flyr den honduranska mardrömmen

Från 2018
Honduraner på vandring på väg till USA
Bild: EPA-EFE/Rodrigo Sura

Migrantkaravanen är lång. Tusentals människor har förenat sig med konvojen som rör sig genom Centralamerika på väg till USA.

De flyr hunger och våld och hoppas på trygghet och en ljusare framtid i USA - ett land där presidenten inte vill ta emot dem.

Alla som vandrar är inte medvetna om att de riskerar att bli deporterade eller fängslade vid gränsen mellan Mexiko och USA.

De vandrar längs vägrenen. Människor rör sig till fots, i små vagnar, i rullstol. Några försöker lifta.

Det finns inga alternativ

The Guardian berättar historien om Arely Orellana från Honduras. Hennes plan är att förenas med dottern någonstans i Houston - en sträcka på ungefär 5 000 kilometer. Hennes två femåriga barnbarn följer med på färden.

Orellana är inte så väl utrustad för den långa resan: Hennes enda bagage är en axelväska med några rena klädesplagg. På fötterna har hon ett par slitna espadriller.

Hon anser sig inte ha några alternativ. Pojkarnas pappa har mördats och hon - som är 65 år gammal - hittar inget arbete.

Hon har skrivit dotterns telefonnummer på sin arm för att inte tappa bort det

- Jag kan inte ta hand om dem längre, säger hon och syftar på de två pojkarna. Jag är för gammal och jag får inget jobb.

Därför söker hon sig mot Texas i hopp om att småningom kunna förenas med dottern som för tre år sedan lämnade deras gemensamma hem i norra Honduras för att söka arbete.

Arely Orellana har dotterns telefonnummer skrivet på sin arm för att inte tappa bort det.

Honduraner på vandring på väg till USA
Bild: EPA-EFE/Esteban Biba

Honduras är ett av de fattigaste och farligaste länderna i världen

Honduras är ett mycket fattigt och ytterst farligt land med en hög mordfrekvens.

Våldet och narkotikahandeln förvärrades efter kuppen år 2009. Då avsatte den honduranska armén den demokratiskt valda presidenten Manuel Zelaya. I fjol ledde ett omtvistat val till ytterligare tumult och oro.

Ett år efter kuppen hade 490 000 honduraner lämnat landet, uppger Pew Research Center. År 2017 hade antalet stigit till 600 000.

Jari Dixon, en honduransk kongressman twittrade nyligen: "De söker inte den amerikanska drömmen - de flyr den honduranska mardrömmen."

Det blev en snöbollseffekt

Migrantkaravan startade i fredags efter att den tidigare kongressledamoten Bartolo Fuentes meddelade lokala medier att han tänkte förena sig med en grupp på 200 personer från San Pedro Sula - en av de farligaste städerna i världen.

I San Pedro Sula finns en problematisk kombination av kriminella gäng, statssponsorerat våld, korruption och straffrihet.

Gruppen var på väg till USA.

Det uppstod en snöbollseffekt, och gruppen växte snabbt till sig då människor räknade ut att en stor grupp innebär ett skydd under resan genom den riskabla så kallade migrationskorridoren i Mexiko.

Människor på flykt blir ofta våldtagna, kidnappade och rånade.

Guatemala ville inte släppa in honduraner

I grannlandet Guatemala meddelade myndigheterna först att migranterna från Honduras inte släpps in i landet, men efter dispyter med polisen kunde gruppen ändå fortsätta sin marsch.

I Guatemala City har de trötta vandrarna erbjudits mat, kläder, härbärge och läkarvård av humanitära organisationer.

Vi tar ett steg i taget

De som leder vandringen säger att många av dem som är på vandring vet att de är ovälkomna.

- Men det stoppar inte människor som är på flykt. Vi kan inte avbryta vår vandring. Gränsen mot Guatemala var stängd men vi lyckades öppna den på ett fredligt sätt. Vi klarade av vårt första hinder.

- Nu måste vi över den mexikanska gränsen. Vi tar ett steg i taget, säger José Luis Carmera som leder dem som kommer från Honduras huvudstad Tegucigalpa.

Myndigheterna i Mexiko har meddelat att varje honduransk migrant med giltigt pass och visum släpps in i landet. Därefter går det att inleda en asylprocess om gängse krav uppfylls.

Människor rör sig till fots, i små vagnar, i rullstol. Några försöker lifta

Fem dagar efter avfärden från San Pedro Sula i Honduras har migranterna redan tagit sig igenom en stor del av grannlandet Guatemala.

Trots tilltagande trötthet säger många att de är övertygade om att de kommer att nå fram till USA och att de kommer att få ansöka om asyl där.

Svårast är det då min lilla son säger att han är hungrig

Luz Abigail är 34 år gammal och har med sig sin ettåriga son.

- Svårast är det för mig då min son säger att han är hungrig. Det enda jag har råd att köpa är en burk juice, säger hon.

Ett ensamkommande barn i gruppen är den tolv år gamla Mario David. Han lämnade sitt hem i Honduras för att hans familj inte hade pengar.

- Och det lilla vi hade blev stulet av kriminella gäng som stryker omkring.

Mario säger att han hoppas kunna ta sig in i USA för att där kunna skaffa sig utbildning och jobb - och pengar.

Karta över Centralamerika
Bildtext Migranternas rutt från Honduras via Guatemala och Mexiko till USA
Bild: The Guardian / Stamen Design/Open StreetMap contributors CC-BY-SA

USA varnade på Facebook

I onsdags postade USA:s ambassadör i Guatemala en video på Facebook där migranter varnades för att försöka ta sig in i USA på ett illegalt sätt.

- Om ni försöker ta er in i USA olagligt kommer ni att gripas och deporteras. Återvänd till ert hemland. Era migrationsförsök kommer att misslyckas, skrev ambassadören på spanska.

USA:s president Donald Trump har hotat med att skicka soldater till gränsen mot Mexiko för att förhindra karavanen att ta sig vidare norrut.

Trump säger att USA tänker upphöra med all hjälp och stänga gränsen om regeringarna i Centralamerika inte börjar agera för att stoppa migrantströmmen.

Det här är den andra centralamerikanska karavanen i år. I april hotade president Trump med att klippa av allt utrikesbistånd efter att många - främst honduraner - ansökte om asyl i USA.

Efter det blev tusentals centralamerikanska barn separerade från sina föräldrar vid USA:s gräns på grund av den amerikanska anti-immigrationspolitiken.

Jag ser ingen framtid för mig och min familj i Honduras

Åttabarnsmamma

Många vandrare har gjort ett uppehåll i staden Guatemala för att vila sig och få i sig lite mat.

En av dem är Karen Aviles. Åttabarnsmamman har tagit med sig sina två äldsta barn på resan och har lämnat sex barn bakom sig.

Hon hoppas på att bli insläppt i USA så att hon kan hitta ett jobb och skicka pengar hem till familjen.

Hon ser ingen som helst framtid för sig och sin familj i Honduras.

Trumps hot avskräcker inte Karen Aviles. Hon tror fortfarande på den amerikanska drömmen.

Källor: The Guardian, Reuters

Diskussion om artikeln