Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tonen hårdnar mellan fackförbunden och regeringen – Industrifacket säger upp konkurrenskraftsavtalet och utlyser flera strejker

Från 2018
Uppdaterad 19.10.2018 15:42.
Industrifackets ordförande Riku Aalto talar på en presskonferens.
Bildtext Industrifackets ordförande Riku Aalto på presskonferensen på fredagen.
Bild: Vesa Moilanen/Lehtikuva

Industrifacket ökar på trycket i protesterna mot regeringens sysselsättningspolitik. På fredagen sade industrifacket upp konkurrenskraftsavtalet om arbetstidsförlängningen för 100 000 fackanslutna.

Det är Metallarbetarförbundets avtal med arbetsgivarsidan Teknologiindustrin om en arbetstidsförlängning på 24 timmar per år inom fem branscher som nu sägs upp.

Det blir ingen arbetstidsförlängning efter år 2019 beslöt Industrifacket under sitt möte på fredag förmiddag.

På eftermiddagen meddelade Industrifacket att de också utlyser en tre dagar lång strejk nästa vecka inom bland annat sågindustrin. Strejken omfattar kring 7000 anställda.

Fackförbundet Pro meddelade samtidigt att de också utlyser en strejk mellan nästa veckas torsdag och söndag. Deras strejk gäller anställda i mekaniska skogsindustrin, snickeriindustrin samt i textil- och modebranschen.

De kommande tre veckorna planerar Industrifacket dessutom successivt fler stridsåtgärder, som även skulle omfatta andra branscher.

Industrifacket upprepade att deras gemensamma krav med Fackförbundens centralorganisation FFC till regeringen fortfarande är att lagförslaget om ett försvagat uppsägningsskydd dras tillbaka.

- Om regeringen drar tillbaka sitt lagförslag, så slutar strejkerna omedelbart, säger Industrifackets ordförande Riku Aalto.

Arbetsminister Jari Lindström (Blå) säger att stridsåtgärderna på arbetsmarknaderna skadar Finland.

- Finland behöver inga strejker just nu. Ju längre det här drar ut på tiden desto snårigare blir det, säger Lindström.

Arbetsgivarna besvikna

Teknologiindustrin beklagar Industrifackets beslut att säga upp en del av konkurrenskraftsavtalet.

Arbetstidsförlängningen har inget att göra med regeringens planer på att lätta uppsägningsskyddet i små företag - trots det tyder tidpunkten på att Industrifacket på det här sättet vill förvärra den politiska tvisten, konstaterar Teknologiindustrin.

Företagarna i Finland är å sin sida bittra på situationen, och uppmanar nu arbetsgivare att sluta förmedla fackavgifter i samband med löneutbetalningen. Det finns inget som tvingar arbetsgivare att organisera uppbärandet av medel till facket, säger företagarna i ett utlåtande. De uppmanar också regeringen att vidta åtgärder mot politiska strejker.

Djupsund: "Osedvanligt hårt läge"

Professor Göran Djupsund tycker läget är osedvanligt hårt, och kan inte minnas när läget senast skulle ha varit så här inflammerat mellan arbetsmarknadsparterna.

Enligt Djupsund har facket nu ett läckert läge, för de har en konkret fråga i uppsägningsskyddet att arbeta med och har möjlighet att mobilisera stort.

Samtidigt tycker Djupsund att Sipilä inte har mycket att vinna på sin hårdföra linje.

- Den här konkreta frågan, som striden till synes handlar om, alltså uppsägningsskyddets lättande i småföretag kan inte vara så otroligt stor fråga för regeringen. Experterna är ganska oense om den här lagens effekter. Det är inte någon entydigt stor sak och inte någon entydigt positiv sak för regeringen, så man tycker att de borde kunna backa. Mer jag tror att det i det här fallet handlar om prestige, att man inte kan backa inför fackföreningsrörelsen, säger Djupsund.

Vad gäller politiska poäng i form av väljare tror Djupsund inte heller att Sipiläs linje är hållbar.

- Regeringen vinner knappast särskilt mycket på det här. De väljare som tycker det är bra att regeringen står fast och inte viker sig, är nog väljare som tidigare också stått bakom regeringen. Så knappast vinner de nya väljare på det här. Måhända kan förstås oppositionspartierna, då främst socialdemokraterna, vinna på det här.

Diskussion om artikeln