”Raseborg har nu Finlands finaste stadshus” - se de första bilderna
Raseborgs nya stadshus på Ekåsenområdet i Ekenäs är nu så gott som inflyttningsklart. På fredagsmorgonen (19.10) visades det nyrenoverade huset för första gången för pressen.
- Raseborg har nu Finlands finaste stadshus, säger tekniska direktören Jan Gröndahl stolt.
Stadsdirektör Ragnar Lundqvist håller med då rundturen för journalisterna i stadens nya förvaltningscentral kommer till styrelsens samlingsrum som heter Masugnen.
Mycket är nytt i det nya stadshuset. I huset har det tidigare funnits ett psykiatriskt sjukhus. Staden köpte området för några år sedan av Helsingfors- och Nylands sjukvårdsdistrikt.
En del av interiören har man ändå bevarat eller åtminstone restaurerat i den gamla sjukhusbyggnaden.
Kvar finns till exempel gamla värmeelement, en del fönster från trettiotalet och en och annan detalj som förgyller byggnaden.
Masugnen, Ässjan, Smedjan ...
Att styrelsens mötesrum officiellt heter Masugnen har att göra med att man vill lyfta fram bruken som varit utmärkande för Raseborg.
I alla fyra våningar finns ett mötesrum och de mötesrummen har döpts enligt de tidigare funktionerna i regionen.
Andra exempel på namn på mötesrummen är till exempel Ässjan och Smedjan.
Också de sexton byggnaderna som finns på det tidigare sjukhusområdet kommer att döpas om. A-, B- och C-husen försvinner som namn och får namn på aktiviteter som funnits i husen tidigare.
Omändringsarbetena har varit väldigt krävande säger tekniska direktören Gröndahl.
- Vi var tvungna att gå till djupet med det här arbetet, vi var tvungna att riva mycket och det var det som var mest utmanande.
Saneringen har omfattat ungefär 4 000 kvadratmeter i huset som blev klart år 1932, säger Jan Gröndahl.
Tidtabell och budget håller
Gröndahl säger att tidtabellen för renoveringen hållit förhållandevis bra. Arbetet kommer att vara helt klart ungefär en månad senare än beräknat.
- Inne i byggnaden är allting klart och inflyttningen börjar 12 november. På gården pågår ännu arbeten och de arbetena måste bli klara innan vi kan börja flytta in här.
En grundligare sanering än det här kan man knappast göra. Vi har i princip rivit allting ända till stommen
Jan Gröndahl, teknisk direktör i Raseborg
Förutom att tidtabellen i stort sett håller så gör också budgeten på dryga åtta miljoner euro det.
- Enligt den senaste prognosen som innehåller de arbeten som ännu återstår så kommer budgeten att hålla, säger Gröndahl.
Så gott som allting är nytt och fräscht i huset.
- En grundligare sanering än det här kan man knappast göra. Vi har i princip rivit allting ända till stommen. Allt som syns är nytt.
Väggarna i trapphuset är vita, medan väggarna i gångarna i de olika våningarna har fått olika färger. Färgerna är mest diskreta.
Stadsdirektören har fin utsikt
Stadens olika sektorer placeras enligt ett visst system i de olika våningarna. Sammanlagt kommer 130 – 140 personer att jobba i de nyrenoverade lokalerna. På heltid sysselsätter Raseborgs stad omkring 1 850 personer.
Stadsdirektör Ragnar Lundqvists arbetsrum finns på tredje våningen.
- Utsikten är fin. Jag ser utöver gården och gatan utanför. Jag är väldigt nöjd, säger han med ett brett leende.
Det nya stadshuset tas påpassligt i bruk före årsskiftet då det gått tio år sedan staden Raseborg grundades.
Lundqvist säger att han kommer att flytta in i sitt nya arbetsrum strax före jul. Han säger att det endast är ett sammanträffande att staden fyller tio år och det nya stadshuset tas i bruk.
På Ekåsenområdet finns totalt sexton byggnader. I så gott som alla finns det aktiviteter redan nu. Det är inte bara stadens olika sektorer som har verksamhet på området utan hit har också andra aktörer etablerats.
Vid årsskiftet öppnar en lunchrestaurang. Inga-Lills från Karis kommer att driva lunchrestaurangen.
Tobaksaskar i väggarna
Under saneringsarbetena i nya stadshuset gjordes en del fynd. Jan Gröndahl berättar att det kom fram bland annat tobaksaskar, öl-, sprit- och läskedrycksflaskor från 1930- och 40-talet.
- Troligen är det byggnadsarbetarna som har lämnat de här efter sig då när huset byggdes eller senare renoverades. Vi hittade sakerna mellan väggarna.
Dess värre samlades dessa fynd inte någonstans.
- Det var så pass mycket saker vi hittade, så de är nog bortförda, säger Gröndahl.
I huset finns inga finesser, som bastu, simbassäng eller tennisbanor. Ragnar Lundqvist säger att stadshuset är en toppmodern arbetsplats med trådlös it i hela byggnaden.
- Det är ”top of the line” och det är en utmaning eftersom väggarna är så tjocka i den här byggnaden, förklarar Lundqvist.
Endast lovord för saneringen
Stadsdirektören ser endast fördelar med att förvaltningen för stadens samtliga sektorer finns samlade i samma byggnad.
- Det är mycket enklare att träffas och ha möten när vi är samlade. Nu är vi kringspridda i åtta olika byggnader i Ekenäs och Karis.
Slutresultatet av saneringen verkar behaga de flesta. Anna Friberg som är utrymmesförvaltningschef har enbart positiva saker att säga om renoveringen.
- Jag är mycket nöjd. Det är glädjande att få basa över en byggnad i enlighet med det här, säger hon.
Charlotta Hellman är skolsekreterare inom bildningsväsendet i Raseborg. Hon tror att det kommer att vara bra att jobba i de nya lokalerna.
- Mitt arbetsrum kommer att finnas på norra sidan så där blir det eftermiddagssol. Det är bra när vi jobbar mycket med datorn, säger hon.
På fjärde våningen finns de anställdas kafferum. Ragnar Lundqvist säger att det är meningen att kaffepauserna ska koordineras på något vis eftersom alla de som jobbar i byggnaden inte får rum i kafferummet samtidigt.
Ytterdörren till stadshuset är öppen under kontorstid, men längre än till infodesken i första våningen kommer besökare inte.
Där ska man anmäla sig och vänta att bli avhämtad. Dörrarna till de olika avdelningarna är låsta.
Artikeln korrigerad 23.10 klockan 10.12. Namnen på de olika mötesrummen i nya stadshuset kommer från brukstraditionen i regionen, inte från aktiviteter på sjukhusområdet.
