Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Operationer av kvinnosjukdomar kan flytta bort från Raseborg

Från 2018
Uppdaterad 22.10.2018 13:56.
En sjukskötare tar på sig plasthandskar.
Bild: Mostphotos

Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt vill koncentrera den gynekologiska kirurgin till sjukhus som sköter förlossningar. Det betyder att Raseborgs sjukhus kan bli av med den delen av kirurgin.

Styrelsen för Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt ska på måndag (22.10) diskutera budgeten för nästa år. Arbetet med att se över arbetsfördelningen mellan de olika enheterna ska fortsätta år 2019.

Som bakgrund ligger den planerade vårdreformen (SOTE) och statsrådets förordning om arbetsfördelning mellan sjukhusen.

Ett förslag är att man flyttar bort gynekologisk kirurgi från de sjukhus där man inte sköter förlossningar. Det berör alltså Raseborgs och Borgå sjukhus.

"Jätteledsamt om det blir så"

Gabriela Erroll, t.f. direktör för Västra Nylands sjukvårdsområde, säger att det för Raseborgs sjukhus del handlar om kring 100 dagkirurgiska ingrepp.

- Det är jätteledsamt. Det är trist när organisationen ska vara i fokus istället för patienten fastän vår fokus ska vara närservice, kommenterar Erroll.

Henkilökuva
Bildtext Gabriela Erroll, t.f. direktör för Västra Nylands sjukvårdsområde, hoppas flytten inte blir aktuell.
Bild: Mikko Koski/Yle.fi

Hon säger också att det är frågan om små dagkirurgiska ingrepp som inte är kopplade till förlossningar.

Gabriela Erroll hoppas att förslaget inte godkänns och berättar att hon har briefat HUS styrelsemedlemmar Björn Månsson (SFP) och Petri Kajander (SDP) om situationen.

Rättelse 22.10 kl.13.55: Tidigare stod det att Hyvinge är ett av de sjukhus som berörs med det är felaktigt. Operationerna ska koncentreras till Helsingfors och Hyvinge.

Förkortningen HUS används sedan 1 oktober 2018 som ett namn för att referera både till Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, som hittills förkortats HNS, och till Helsingfors universitets centralsjukhus, hittills Hucs.

Diskussion om artikeln