Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nytt jobb ska stärka Åbo Akademis externa finansiering

Från 2018
Gammal emaljerad skylt med texten Åbo Akademi, fäst på en dörr i ek.
Bild: Marie Söderman / Yle

Åbo Akademi skapar ett nytt jobb för att stärka sin externa finansiering. Tjänsten får namnet ledande koordinator för externa relationer.

Som ledande koordinator för externa relationer har man det övergripande ansvaret för att utveckla Åbo Akademis arbete med donationer, alumnverksamhet och strategiska företagssamarbeten.

Tjänsten innebär också att operativt ansvara för arbetet med att säkra större donationer och strategiska företagspartnerskap som stärker Åbo Akademis utveckling.

– Den här tjänsten är ett led i att inom Åbo Akademi nu jobba ännu mer långsiktigt och målmedvetet med att stärka och utveckla våra externa relationer. Extern finansiering blir allt viktigare och det här är en strategisk satsning att nu jobba långsiktigt och koordinerat, säger ÅA:s kommunikationschef Thurid Eriksson.

"Extern finansiering innebär att man kan göra nya satsningar"

Anställningen som ledande koordinator för externa relationer kommer att vara placerad vid ÅA:s kommunikationsenhet.

– Den här rollen innebär att ta fram nya mål för donationer och ta fram och förverkliga en strategi för hur vi jobbar med medelinsamling. Extern finansiering innebär också att man kan göra nya och egna satsningar.

– Dialogen med externa finanisiärer handlar också om att väcka ett intresse som i sin tur får in nya studenter till vårt universitet.

De senaste åren har det blivit allt svårare för universiteten att räkna med kontinuerlig statlig finansiering.

– Det är viktigt att staten tar ansvar för den högre utbildningen, men det går inte att enbart förlita sig på statlig finansiering.