Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Julian Assange stämmer Ecuador för ”brott mot grundläggande rättigheter”

Från 2018
Julian Assange framför mikrofoner på ett presstillfälle utanför Ecuadors ambassad i London.
Bildtext Julian Assange
Bild: EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Wikileaks-grundaren Julian Assange stämmer Ecuador. Enligt Wikileaks har Ecuador gjort sig skyldigt till brott mot Assanges "grundläggande rättigheter och frihet" när ambassaden kapade tillgången till internet och telefoni.

Åtgärden kommer ett halvt år efter att ambassaden valde att begränsa Assanges möjligheter till kommunikation med omvärlden, efter att han anklagats för att ha brutit mot en överenskommelse om att inte blanda sig i andra länders förehavanden.

Assanges tillgång till internet och mobiltelefon kapades i mars i år. Enligt Wikileaks ska ambassaden också ha förbjudit besök från journalister och människorättsorganisationer, och krävt att besökare bland annat uppger användarnamn i sociala medier för att få träffa Assange.

Ecuadors regering har inte kommenterat anklagelserna.

Ambassaden tycks ha börjat tröttna på Assange på senare tid. Bland annat har han uppmanats att städa toaletten och ta bättre hand om katten som bor med honom på ambassaden.

Enligt rykten överväger Ecuador att sluta skydda Assange, trots att han beviljats politisk asyl.

Julian Assange har bott på Ecuadors ambassad i London sedan 2012. Häktningsordern i Storbritannien är fortfarande i kraft, trots att den svenska utredningen om våldtäkt och sexuellt ofredande har lagts ner.

Assange fruktar att han ska lämnas ut till USA.

Källor: AFP, Yle

Diskussion om artikeln