Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Saudisk åklagare: Jamal Khashoggi dödades i handgemäng inne på konsulatet

Från 2018
Uppdaterad 20.10.2018 10:04.
Demonstranter som klätt ut sig till kronprins  Mohammed bin Salman protesterar utanför den saudiska ambassaden i Washington och kräver rättvisa för den försvunna journalisten Jamal Khashoggi
Bild: AFP / Lehtikuva

Saudiarabien medger nu att den försvunna regeringskritiska journalisten Jamal Khashoggi miste livet inne på det saudiska konsulatet i Istanbul i Turkiet för drygt två veckor sedan.

Den saudiska åklagaren som handhar fallet uppger att preliminära utredningsresultat visar att Khashoggi dödades i samband med att det uppstod bråk mellan honom och flera andra personer inne på konsulatet.

I det saudiska uttalandet från i natt uppges inte vem det var som började bråka, varför det uppstod bråk eller vilka skador Khashoggi avled av.

Det är också oklart vad som hänt med Khashoggis kropp, uppger internationella nyhetsbyråer som citerar saudisk stats-tv och den statliga nyhetsbyrån.

Turkiska myndigheter meddelade kort efter Khashoggis mystiska försvinnande att de har bevis på att journalisten mördades inne på konsulatet.

Försök att rentvå kronprinsen

Fallet har fått omvärlden att se med allt mer kritiska ögon på Saudiarabien och människorättssituationen där. Det har också kastat en skugga på kronprinsen, som många hade hoppats att skulle få förbättringar till stånd på den punkten.

Efter bekräftelsen på att Khashoggi är död var kungahuset kvickt med att bedyra att kronprins Muhammad bin Salman inte har något att göra med fallet - han uppges varken ha gett order om att kidnappa eller döda journalisten.

Enligt åklagaren fortsätter utredningen och 18 saudiska medborgare har hittills gripits i samband med fallet som väckt bestörtning runt om i världen.

Kort efter att Saudiarabien bekräftat Khashoggis död meddelade kung Salman att landets säkerhetstjänst ska förnyas, och reformarbetet ska ledas av kronprinsen.

Det meddelas också att kungadömets rättslige rådgivare samt underrättelsechefen tvingas lämna sina poster.

Diskussion om artikeln