Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Strejken påverkar Österbotten: Kall skolmat och ostädat på hvc

Från 2018
Uppdaterad 22.10.2018 14:26.
Elev sitter vid matbord i skolan med matbricka framför sig.
Bildtext Skolelever i Karleby kan bli tvungna att hålla till godo med kall mat på måndag och tisdag.
Bild: Tapio Rissanen / Yle

Den strejk som fackförbundet JHL har utlyst till måndag och tisdag kommer att synas på olika håll i Österbotten. I Karleby påverkas skolmaten, i Vasa syns strejken bland annat i att städning av hälsostationerna uteblir.

De fackmedlemmar som strejkar arbetar bland annat inom idrotts- och kulturväsendet, kostshållsbranschen samt städ- och fastighetsservice. Tvådagarsstrejken syns alltså på många olika håll i hela landet.

I Karleby blir det annorlunda lunchservering på skolor och daghem.

Staden försöker ordna så att barnen får mat, men maten kommer sannolikt att serveras kall i de flesta skolor. Inom småbarnspedagogiken i Karleby försöker daghemspersonalen själv ordna så att barnen ska få varm mat till lunch.

I Vasa påverkas inte skolmaten av strejken.

Ostädat på hälsostationen

I Vasa omfattas de som är anställda vid stadens städtjänster inom servicebolaget Tee Se Botnia av strejken. Det innebär att skolor, daghem, kontor och hälsostationer inte blir städade som normalt under strejken.

Markku Sirviö, ledande överläkare i Vasa, tror ändå inte att patienterna vid stadens hälsostationer kommer att märka av strejken särskilt mycket. Vårdpersonalen kommer att få ta ut skräp och städa golv, beskriver Sirviö.

- På det viset klarar vi två dagar, men en hel vecka skulle vara ohållbart.

Man städar.
Bildtext Under tvådagarsstrejken får vårdpersonalen vid Vasas hälsostationer skrubba golv.
Bild: Mostphotos: Andrey Popov

Hur smutsiga golven blir i stadens hälsostationer beror även på vädret, som tenderar att följa in med skorna, påpekar Sirviö. Torrt och vackert är att föredra framom regn och rusk. Detsamma gäller naturligtvis vid skolor, daghem och kontor.

Lapp på luckan

Strejken stänger också idrottshallar och museer.

Botniahallen, Sandviksstadion och Vasa simhall håller stängt både måndag och tisdag. Också simhallen och ishallen i Karleby håller stängt de två dagarna som strejken pågår.

Flera museer har stängt på grund av strejken. I Vasa gäller det Österbottens museum samt konstmuseerna Kuntsi och Tikanoja.

Förbundet för den offentliga sektorn och välfärdsområdena JHL har utlyst strejken som en protest mot regeringens planer på att försvaga uppsägningsskyddet.

Över 10 000 av förbundets medlemmar deltar.

Diskussion om artikeln