Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Blå framtids Sampo Terho: Facket ljuger!

Från 2018
Uppdaterad 20.10.2018 15:18.
Sampo Terho, Helsinki, 12.3.2018
Bild: Antti Haanpää / Yle

Facket för en skrämmande kampanj för att få Socialdemokraternas ordförande Antti Rinne till ny statsminister. Det säger Blå framtids ordförande, Europa-, kultur- och idrottsminister Sampo Terho, angående den växande turbulensen på arbetsmarknaden.

Det är skrämmande att se hur facket är berett att stänga fabriker och ta maten ur barnamunnar bara för att få fart på Rinnes kampanj.

Terho, som var gäst i Yles program Morgonettan på lördagen, beskyller facket för att försöka blåsa liv i Rinnes valkampanj och jämna vägen för honom till statsministerposten.

- Vi vet alla att det här handlar om fackets stöd till Antti Rinne. Det är skrämmande att se hur facket är berett att stänga fabriker och ta maten ur barnamunnar bara för att få fart på Rinnes kampanj.

"Oerhört att facket vill ha vetorätt"

Terho hänvisar här till fredagens besked om att bland andra Industrifacket och Förbundet för den offentliga sektorn JHL inleder strejker nästa vecka, som kan komma att betyda att sågar och fanerfabriker måste stängas och skolor och daghem blir utan mat.

Strejkerna genomförs som en protest mot regeringens planer på att försämra uppsägningsskyddet i små företag.

För egen del anser Terho att bråket mellan regeringen och fackorganisationerna handlar om en principiell fråga: Är det de folkvalda eller facket som har rätt att bestämma om lagstiftningen i vårt land?

- Det är en oerhörd tanke att facket skulle ha vetorätt i lagstiftningsarbetet. De har inte fått något mandat av folket, de har absolut ingen beslutanderätt.

"Facket för en lögnkampanj"

Enligt Sampo Terho har facket medvetet förvrängt frågan om uppsägningsskyddet.

- Facket ljuger om det centrala innehållet i lagförslaget. Allting är maskinerat, de använder det som ett vapen i Antti Rinnes kampanj.

Enligt Terho är innehållet i regeringens lagförslag väldigt måttligt.

Facket ljuger om det centrala innehållet i lagförslaget. Allting är maskinerat, de använder det som ett vapen i Antti Rinnes kampanj

Det handlar inte om att företagen godytckligt ska kunna sparka anställda.

I stället är idén att små företag ska ha rätt att inte förlänga anställningen för en anställd som kanske tidigare har fått en varning eller annars visat sig opålitlig.

Samtidigt ska det här enligt Terho sänka tröskeln för företagen att anställa ny personal.

FFC:s Eloranta tillbakavisar anklagelserna

Fackcentralen FFC:s ordförande Jarkko Eloranta tillbakavisar Terhos beskyllningar å det skarpaste.

- De här påståendena är fullständigt grundlösa, säger han till Yle.

Påståendena helt tagna ur luften

Enligt Eloranta har de utlysta strejkerna ingenting med någon valkampanj att göra - utan regeringen har själv med sina åtgärder förorsakat den situation vi har på arbetsmarknaden just nu.

Eloranta påminner om att förbund från alla tre löntagarorganisationer har varit med i kampen mot regeringens lagförslag om uppsägningsskyddet, och kritiserat det ända sedan i våras.

- Det är sannolikt de Blås dåliga gallupsiffror som får dem att komma med påståenden som är helt tagna ur luften, säger Eloranta.

Diskussion om artikeln