Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Koski har inga planer på att byta valkrets – "Mig driver man inte hemifrån"

Från 2018
Uppdaterad 21.10.2018 09:25.
Susanna Koski valtiosalissa eduskunnassa.
Bildtext Susanna Koski, riksdagsledamot från Vasa valkrets.
Bild: Jussi Koivunoro / YLE

Riksdagsledamot Susanna Koski (Saml.) räds inte kritiken från partikamraterna, hon säger att hon sällan tar saker personligt. Och hon har inga som helst planer på att byta valkrets.

- Nej, det har jag då verkligen inte, säger Koski då Yle Österbotten når henne på lördag eftermiddag.

Koskis svar är en direkt hälsning till partikollegerna från Vasa Anne-Marie Viinamäki, Kai Luoma och Kari Pastuhov efter en stort uppslagen intervju i fredagens upplaga av Pohjalainen. I artikeln vädrade de tre vasapolitikerna sitt missnöje med partiledningens insats för Vasa i den inflammerade frågan om omfattande jour vid Vasa centralsjukhus.

Kari Pastuhov ansåg att Koski borde fortsätta sin politiska karriär från en annan valkrets.

Mig driver man inte hemifrån.

― Susanna Koski

Koski anser att jourfrågan kokat över för länge sedan och konstaterar att det är bra att hon har för vana att inte ta saker personligt.

Samtidigt tycker hon att man tar i aningen hårt när en partikollega antyder att hon inte längre är välkommen i sin egen valkrets, österbottningar ska inte syssla med att förskjuta andra österbottningar.

- Mig driver man inte hemifrån, säger Koski.

Sjukhuset måste ta vara på sina möjligheter

Susanna Koski uppger att hon noggrant har sparat och dokumenterat all kommunikation kring sjukhusfrågan. Och det har enligt Koski blivit åtskilliga spaltmetrar, inte minst i form av e-post, under de två senaste åren.

- Jag har exempelvis försökt informera hemåt till Vasa om vilken betydelse det har för sjukhuset att man fått in nya tillägg i lagen, men det verkar inte ha öppnat sig för dem, säger Koski.

Koski avser paragraf 50 i hälsovårdslagen, där man redan år 2016 kom överens om att skriva in ett moment som ska fungera som en garant för en bibehållen servicenivå på sjukhuset.

- I lagen står det att man inom varje ERVA-område får komma överens om hur många jourspecialiteter varje sjukhus på området ska ha, och ordalydelsen komma överens om innebär ju uttryckligen att ingen utomstående kan blanda sig i det, säger Koski.

I klartext innebär det enligt Koski att Vasa centralsjukhus, som hör till Åbo universitetscentralsjukhus ERVA-område, framöver erbjuder patienterna precis så omfattande service som man kommit överens om tillsammans med Åbo.

Tummen upp från Åbo

Susanna Koski uppger att hon så sent som på fredagen träffade Petri Virolainen, sjukhusdirektör vid Åbo universitetscentralsjukhus.

- Vi diskuterade den här frågan ingående och från Åbo är signalerna klara, man har inga som helst planer på att skära ner verksamheten i Vasa, säger Koski.

vasa centralsjukhus
Bildtext Vasa centralsjukhus har allt att vinna på att utveckla samarbetet med Åbo, säger Susanna Koski.
Bild: Yle/Roy Fogde

Flyttas verksamhet från Vasa centralsjukhus till Åbo universitetscentralsjukhus skulle Vasa, enligt Koski, få något annat i utbyte.

- I Åbo tar man över de mest krävande operationerna av cancer i urinblåsan, men istället skulle Vasa få exempelvis handkirurgi eller verksamhet inom hematologi, säger Koski efter mötet med Virolainen.

Gräva ner sig

Att den politiska dragkampen i jourfrågan skulle blåsa över i och med den gångna veckans omröstning i riksdagens social- och hälsovårdsutskott tror Susanna Koski inte. Frågan har redan tagit plats i valrörelsen.

Men hon säger sig hoppas på att österbottningarna ska inse att de själva har makt att påverka i frågan om sjukhusets framtid.

- Det påverkar vilket sjukhus man väljer, nu när vi alla ges valfrihet i vården. Att patienterna faktiskt väljer Vasa centralsjukhus framöver har stor betydelse. Det har också betydelse om Jakobstadsborna väljer att få sin vård i Vasa eller Karleby, säger Koski.

Manifestation för Vasa centralsjukhus på torget i Vasa.
Bildtext Hösten 2016 demonstrerade många österbottningar för omfattande jour. Nu gäller det att fortsätta vara lojal och välja det egna sjukhuset också framöver, menar Koski.
Bild: Yle/Anna Ruda

Att välja att stampa på stället är det minst attraktiva alternativet enligt Koski.

- Nu måste man tänka på vad som är realistiskt. Ska man fortsätta gräva ner sig i det här eller ska man börja använda de möjligheter som finns att utveckla sjukhuset i samråd med Åbo, frågar Koski.

Klarar sig bra i valet

Koski tillbakavisar påståendena om att jourfrågan skulle leda till att Samlingspartiet gör ett dåligt resultat i vårens riksdagsval.

- Det går bra för vårt parti i Vasa valkrets och jag tror att vi klarar oss utmärkt i valet, säger Koski.

Men hon undrar samtidigt vad partikamraterna Anne-Marie Viinamäki, Kai Luoma och Kari Pastuhov egentligen har för agenda bakom sin kritik.

- Jag undrar nog lite vad man vill med det här. Nu har man sagt att man saknar förtroende för Orpo, att Risikko inte har gjort tillräckligt och att jag borde byta valkrets. Så vad händer härnäst?