Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Långa HJK-förbannelsen förlängd i drama – Collin hjälte när PK-35 stal guldet

Från 2018
Uppdaterad 20.10.2018 20:59.
PK-35 jublar.
Bildtext PK-35 fick höja bucklan för sjunde gången under 2010-talet.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

PK-35 behövde en seger i sista omgångens seriefinal. Då levererade finländsk fotbolls damdominant just det. Kaisa Collin blev stor segerskytt – och såg samtidigt till att HJK:s långa guldtorka fortsätter.

För andra året i följd avgjordes damernas fotbollsguld i den allra sista matchen. I fjol stal FC Honka titeln framför ögonen på PK-35 i ett slutminutsdrama.

I kväll var det PK-35:s tur att förstöra hemmafesten. I Tölö såg gästerna till att HJK snubblade på det berömda målsnöret.

Vandalaget vann den spännande slutomgångsduellen med 2–1 och såg till att befästa sin position som det här årtiondets dominant på damsidan. PK-35 har nu tagit sju ligaguld sedan 2010.

– Det kunde inte vara bättre nu. Det känns helt fantastiskt. Vi har legat lite bakom hela säsongen, säger PK-35:s tränare Jari Väisänen till Yle.

– Det har inte varit enkelt i år, men vi har gått framåt hela tiden och i dag försökte vi spela snabbare. Målen var vackra.

Ribbträff från guldet

Två nickmål sänkte HJK i guldstriden. Ashley Riefner prickade in 1–0 redan i den femte minuten och efter en halvtimme skarvade landslagsmeriterade Kaisa Collin in 2–0.

Kaisa Collin, PK-35.
Bildtext Kaisa Collin jublar.
Bild: Lehtikuva

Före paus hann Linda Ruutu reducera på straff. I andra halvlek jagade HJK kvitteringen – ett oavgjort resultat skulle ha räckt för laget i och med att man ledde tabellen med två poäng före kvällens avgörande.

Men HJK:s förbannelse fortsätter. Efter fjolårets brons var målet att bryta en tretton år lång guldtorka nu, men ”Klubi” kom inte närmare än en ribbträff i sin forcering och tvingas vänta åtminstone ett år till på att ta första titeln sedan 2005.

– Vi spelade bra, men målen avgör. De gjorde fina mål och dem kan man inte säga något om. Jag är väldigt stolt över laget, nästa år blir det en finare valör, säger HJK:s Essi Sainio.

HJK deppar.
Bildtext HJK-spelarna fick se sig passerade på upploppet.
Bild: Matti Raivio/All Over Press

"Firar för i fjol också"

För PK-35-damerna har partyt däremot bara börjat.

– Vi ska fira för i fjol också, säger Collin.

Segerskytten tycker inte att PK-35 spelade speciellt bra.

– HJK var bättre, men vi satte våra chanser.

En något mindre fest med bronstouch lär vara aktuell på Åland. Åland United slog FC Honka med 2–0 i Mariehamn efter mål av Emelie Johansson och Signy Aarna och gick förbi fjolårsmästaren i bronskampen.

Resultat:

Övre slutserien:
HJK–PK-35 1–2 (1–2)
Åland United–FC Honka 2–0 (1–0)
JyPK–TPS 5–1 (1–1)

Nedre slutserien:
Ilves–ONS 3–0 (2–0)
TiPS–Pallokissat 4–1 (3–0)

Diskussion om artikeln