Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA på väg att lämna avtal om medeldistansrobotar - enligt Trump bryter Ryssland systematiskt mot det

Från 2018
Uppdaterad 21.10.2018 07:06.
Trump talar inför anhängare.
Bild: RICK D'ELIA

USA:s president Donald Trump hotar med att dra USA ur nedrustningsavtalet INF gällande medeldistansrobotar. Enligt Trump har Ryssland i flera års tid brutit mot avtalet.

Trump kom med beskedet i Nevada i lördags, där han befann sig på kampanjresa inför det amerikanska mellanårsvalet.

Trump lät i sitt tal förstå att redan hans föregångare president Barack Obama borde ha dragit USA ur det 30 år gamla avtalet, som syftar till att främja USA:s och dess allierades säkerhet i Europa och Fjärran Östern.

USA har framfört kritik om saken mot Ryssland sedan år 2014 - en av orsakerna är att Ryssland utvecklat en ny typ av kryssningsrobot som avfyras från marken.

- Ryssland har brutit mot avtalet. Det har gjort så under flera års tid. Vi kommer inte att acceptera det att de tillverkar vapen som vi inte får tillverka, sade Trump i sitt tal.

Exempelvis Kina har fritt kunnat bedriva vapenutveckling eftersom INF-reglerna inte omfattar landet.

Ballistiska medeldistansrobotar i Ryssland.
Bild: ANATOLY MALTSEV

Enligt Trump finns det därför ett stort behov för USA att utveckla nya vapen som så länge funnits på förbudslistan.

- Vi måste utveckla dem om inte Ryssland eller Kina eller alla andra länder kommer till oss och säger att låt oss bli förnuftiga så att vi inte utvecklar dessa vapen, sade Trump.

Gorbatjov och Reagan bakom avtalet

Nedrustningsavtalet Intermediate-range Nuclear Forces Treaty förbjuder USA och Ryssland att inneha, tillverka eller testa robotar med en räckvidd på 500 - 5 500 kilometer.

Det var Sovjetunionens president Michail Gorbatjov och USA.s president Ronald Reagan som enades om avtalet år 1987 i ett försök att få slut på det kalla kriget.

Avtalet ratificerades i den amerikanska senaten året därpå.

Under lördagen reser USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton till Ryssland för ett möte med Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.

Enligt amerikanska tidningsuppgifter väntas Bolton då meddela Lavrov om USA:s beslut att lämna INF.